Bayern wint bij Schalke, HSV beëindigt reeks Dortmund

Schalke 04 ging op eigen veld onderuit tegen Bayern München. Rafael van der Vaart was de uitblinker tijdens de overwinning van Hambuger SV op Borussia Dortmund.

Schalke 04 – Bayern München 0-2Bayern München heeft op bezoek bij Schalke 04 zijn koppositie (evenals Eintracht Frankfurt twaalf punten uit vier duels) eenvoudig kunnen handhaven. In het eerste kwartier na rust besliste de ploeg van trainer Jupp Heynckes de wedstrijd door goals van Toni Kroos en Thomas Müller. Schalke staat na de 2-0 nederlaag vijfde, met zeven punten.

In de eerste helft was Bayern verre van superieur. De Rekordmeister kreeg in de vorm van een kopbal van Mario Mandzukic wel de beste kans. Vlak voor rust stelde stelde Jefferson Farfán Bayern-doelman Manuel Neuer serieus op de proef met een gevaarlijk schot.

In het eerste kwartier na rust nam Bayern onder aanvoering van Thomas Müller de leiding. In de 55ste minuut stond de aanvallende middenvelder met een vernuftig passje aan de basis van de openingsgoal van Toni Kroos, die hard en laag binnenschoof. Twee minuten later speelde Müller de volledige Schalke-defensie uit en passeerde hij doelman Lars Unnerstall met een puntertje.

Vlak daarna was de Duits international met een schot in het zijnet nogmaals gevaarlijk, nadat Arjen Robben hem had aangespeeld. De over het veld zwervende Robben kon desondanks niet zijn stempel drukken op het spel van Bayern. Klaas-Jan Huntelaar slaagde daar aan Schalke-kant evenmin in. De vice-captain stond regelmatig in kansrijke positie, maar zijn ploeggenoten konden hem tot zijn frustratie maar zelden bereiken.

Vlak nadat Bayern op de 2-0 voorsprong was gekomen, bracht Schalke-trainer Huub Stevens Ibrahim Afellay in het veld. In het laatste halfuur kon Schalke echter niets meer veranderen aan de achterstand. Afgezien van twee schoten van Farfán en Huntelaar kwam Bayern geen moment meer in de problemen.

Hamburger SV - Borussia Dortmund 3-2Onder aanvoering van Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. In eigen huis was de ploeg van trainer Thorsten Fink te sterk voor regerend kampioen Borussia Dortmund, dat daardoor een einde zag komen aan zijn ongeslagen reeks.

Binnen twee minuten kwam de thuisclub op voorsprong door een treffer van Heung-Min Son, die een voorzet van Van der Vaart binnen kopte. Kort na rust zorgde Perisic op aangeven van Robert Lewandowski voor de gelijkmaker, maar een klein kwartier later leidde HSV alweer met 3-1. Ivo Ilicevic schoot na voorbereidend werk van Van der Vaart in de 55ste minuut de 2-1 binnen en vier minuten later maakte Son zijn tweede van de middag, waarmee hij de zege leek veilig te stellen. <br /><br /> Nog geen minuut daarna bracht Perisic de spanning echter weer terug. Dortmund, dat dinsdag nog met 1-0 te sterk was voor Ajax in de Champions League, ging op zoek naar de gelijkmaker en het was via onder anderen Mats Hummels, Julian Schieber en Lewandowski ook erg gevaarlijk. Die Rothosen hielden echter stand, waardoor de eerste overwinning van het seizoen een feit was.

Voor Dortmund betekende het de eerste nederlaag in 32 wedstrijden. Dat is de op een na langste reeks in de historie van de Bundesliga. Alleen - uitgerekend - HSV zette in de periode 1982-83 een langere reeks neer, het bleef toen liefst 36 duels zonder nederlaag.

VfL Wolfsburg – Greuther Fürth 1-1VfL Wolfsburg heeft in eigen huis niet van het gepromoveerde Greuther Fürth kunnen winnen. Door een eigen doelpunt van verdediger Emmanuel Pogatetz kwam de ploeg van trainer Felix Magath na een half uur op achterstand. Vlak voor rust repareerde Wolfsburg, bij wie Bas Dost negentig minuten meedeed, die schade. Ivica Olic kopte de gelijkmaker tegen de touwen, nadat een schot van Thomas Kahlenberg op de lat was beland.

In de tweede helft ging Wolfsburg op zoek naar de tweede overwinning van het seizoen. Kahlenberg was opnieuw de gevaarlijkste man, maar doelman Max Grün had een antwoord op zijn twee kopballen. Ook een vrije trap van Naldo eindigde in de handen van de Duitse doelman.

Overige uitslagenFSV Mainz 05 - FC Augsburg 2-0Fortuna Düsseldorf - SC Freiburg 0-0 Foto: VI Images