Bayern trekt met Guardiola absolute succescoach aan

Met de komst van Josep Guardiola verzekert Bayern München zich van een prijzenpakker. In de vierjarige trainerscarrière die de Spanjaard kent, heeft hij al veertien prijzen gewonnen. De komst van Guardiola naar de Beierse ploeg mag ook een verrassing genoemd worden. Door hem tot medio 2016 vast te leggen, is Der Rekordmeister diverse ploegen uit Engeland te slim af.

Bayern trekt met Guardiola absolute succescoach aan

Alle veertien prijzen veroverde Pep, zoals hij liefkozend in Catalonië wordt genoemd, in dienst van Barcelona, waar hij in 2008 trainer werd. Dat seizoen sloot hij af met een kampioenschap, waarna nog dertien prijzen volgden (waaronder de Champions League in 2009, zie foto en graphic hieronder).

In totaal stond Guardiola in 247 officiële duels als trainer langs de lijn (W 179, G47, V21). Indrukwekkend is het aantal doelpunten dat zijn ploeg produceerde in die duels: 638, een gemiddelde van 2,58 goals per wedstrijd.

Toch mag gezegd worden dat Guardiola in mineur vertrok uit de voetbalstad Barcelona. Hoewel hij beslag legde op de Spaanse beker, werd de prijs waar nationaal het meeste waarde aan werd gehecht – het kampioenschap – gewonnen door eeuwige Rivaal Real Madrid. Gedurende het sabbatical dat hij na dat seizoen inzette, regen de speculaties over de volgende bestemming in zijn carrière zich aaneen. De laatste dagen zwengelde de bijna 42-jarige trainer die geruchtenstroom hoogstpersoonlijk aan. Ik heb het voetbal in Engeland altijd erg fascinerend gevonden', vertelde Guardiola in The Guardian.

'Vooral ook vanwege de supporters. In Italië staat iedereen achter je tijdens de wedstrijd, maar als je verliest willen ze je vermoorden. In Engeland valt het me op dat de fans altijd achter het team blijven staan. Daarom hoop ik, als ik de kans krijg, ooit daar te werken. Als speler heb ik mijn droom nooit kunnen waarmaken om in de Premier League te spelen, maar ik hoop dat als coach wel te kunnen doen.'

Actieve loopbaanOok als speler van Barcelona kent Guardiola een roemrijk verleden. Tussen 1990 en 2001 speelde hij, voornamelijk als verdedigende middenvelder, 263 duels in de Primera División.

Hij zette daarna zijn carrière in Italië voort bij Brescia, AS Roma en weer Brescia en speelde zijn laatste wedstrijden als prof voor het Mexicaanse Culiacán, om in 2006 zijn voetbalschoenen in te ruilen voor nette schoenen, een pak en een smalle stropdas. Een actie die hem geen windeieren zou leggen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's