Bayern München op zijn hoede voor post-WK-syndroom

Reacties

Het 52ste Bundesligaseizoen gaat vrijdagavond van start met het duel tussen landskampioen Bayern München en VfL Wolfsburg (aftrap 20.30 uur). Der Rekordmeister hoopt te kunnen afrekenen met een post-WK-syndroom.

Bayern München op zijn hoede voor post-WK-syndroom

Uiteraard geldt Bayern München ook dit seizoen als de absolute topkandidaat om opnieuw de Bundesliga in zijn voordeel te beslissen. Trainer Pep Guardiola heeft - ondanks het vertrek van middenvelder Toni Kroos en aanvaller Mario Mandzukic - nog steeds de beschikking over de beste spelersgroep van alle clubs in de Duitse topklasse.

De uitdaging voor Guardiola en Bayern, dat de Poolse spits Robert Lewandowski van titelconcurrent Borussia Dortmund overnam, ligt de komende maanden vooral op het mentale vlak. De selectie bevat met Manuel Neuer, Philipp Lahm, Jérôme Boateng, Bastian Schweinsteiger, Mario Götze en Thomas Müller zes spelers die zich vorige maand in Brazilië met Duitsland tot wereldkampioen kroonden. Het gevaar ligt op de loer dat zij minder gretig dan gewenst aan het nieuwe seizoen beginnen.

Spelers van Bayern na de bekerzege op Preussen Münster van afgelopen zondag (1-4).
Spelers van Bayern na de bekerzege op Preussen Münster van afgelopen zondag (1-4).

Moeizaam
Een dergelijk post-WK-syndroom had al eerder een negatieve uitwerking op Bayern. Na de Duitse wereldtitels van 1974 en 1990 kende de Duitse grootmacht, met telkens zes wereldkampioenen in de selectie, een uiterste moeizaam seizoen in de nationale competitie. In 1990/91 finishte Der Rekordmeister nog als tweede achter 1. FC Kaiserslautern, maar in 1974/75 was een bedroevende tiende (!) plaats het eindstation.

Ook na de twee meest recente WK's - die van 2006 in eigen land en van 2010 in Zuid-Afrika - kende Bayern geen topjaar in eigen land, getuige de respectievelijke vierde en derde plaats in de eindrangschikking van de Bundesliga. Die cijfers voeden de gedachte dat het blijkbaar lastig is om direct na een geweldig WK weer gebrand te zijn op nieuwe - in vergelijking met het WK minder aansprekende - successen.

Dat het ook anders kan bewees Guardiola een paar jaar geleden al eens als trainer van Barcelona. Met acht wereldkampioenen in zijn selectie loodste hij de Catalanen in het seizoen 2010/11 naar de eindzege in de Spaanse competitie én de Champions League. De Spaanse oefenmeester slaagde er toen voortreffelijk in zijn spelers optimaal te motiveren en ze weer snel hongerig te maken voor nieuwe successen.

Stap voor stap
Zelf houdt Guardiola overigens wél rekening met een negatief WK-effect. 'In de eerste maanden van dit seizoen zal ons spel wellicht te wensen overlaten', zegt de trainer in Der Kicker. 'Maar het belangrijkste daarbij is dat de resultaten goed zijn. Stap voor stap zullen we ons spel dan moeten verbeteren.'

Eenvoudig zal de competitiestart voor Bayern niet zijn. De selectie van Guardiola kent nog genoeg probleemgevallen. Zo zijn Schweinsteiger, Franck Ribéry, Javi Martínez, Thiago, Rafinha, Jérôme Boateng en Mitchell Weiser niet inzetbaar vanwege blessures en/of schorsingen en hebben de Duitse zes wereldkampioenen net als de Braziliaan Dante en Oranje-international Arjen Robben nog een trainingsachterstand.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.