Bayern München: een hyperintelligente kampioen

Reacties

Water is nat. Gras is groen. Bayern München is kampioen. De vanzelfsprekendheid is wat de 25ste landstitel van Der Rekordmeister is het meest indrukwekkend maakt. Josep Guardiola's voetbalmachine excelleert op basis van verstand.

Bayern München: een hyperintelligente kampioen

Geen moment heeft het er dit seizoen op geleken dat er ook maar een ploeg in de buurt zou komen van Bayern. Op een paar remises in de nazomer en een winterdipje na heeft de Zuid-Duitse gigant met groot gemak gedomineerd. De voorsprong van vijftien punten op de nummer twee en negentien op de nummer drie spreekt boekdelen voor de mate van overheersing.

Het begint allemaal al achterin, met Manuel Neuer. Hij is pas 29 jaar, maar behoort nu al tot het rijtje beste doelmannen aller tijden. Neuer is de Traumtorwart. Hij bezit ondanks zijn lengte waanzinnige reflexen, staat altijd op de juiste plek én bezit het voetballend vermogen om als elfde veldspeler deel te nemen aan de wedstrijd.  

Slechts dertien doelpunten slikte Neuer dit seizoen. Een idioot laag aantal. Er zijn wedstrijden waarin Bayern zijn tegenstander negentig minuten opsluit op eigen helft. Duels waarin Neuer zo weinig te doen heeft, dat hij gerust een stoel, pen en een boekje met kruiswoordpuzzels zou kunnen meenemen.

Dat valt voor een groot deel op het conto van de mannen vóór Neuer te schrijven. De mannen tussen de keeper en het middenveld in. Die mannen die bij een andere club de linie vormen die 'de verdediging' heet. Goed, het gaat wellicht wat te ver om te stellen dat Bayern totaal geen defensie heeft, maar het heeft er soms wel alle schijn van. Zoals de wedstrijden waarin Guardiola regisseur Xabi Alonso, mandekker Dante en pendelaar Rafinha als laatste linie opstelde. Het leverde in balbezit een soort 1-6-3-tactiek op.

Josep Guardiola en Philipp Lahm. De maarschalk en generaal van Bayern München bespreken de strategie.
Josep Guardiola en Philipp Lahm. De maarschalk en generaal van Bayern München bespreken de strategie.

Het middenveld is de hersenstam van Bayern. Hier wordt alles bedacht en in werking gesteld. Philipp Lahm, die een aantal maanden ontbrak vanwege een blessure, is de spil van de linie. De man om wie alles draait. Degene die anderen laat excelleren. De omgeturnde vleugelverdediger is de ideale verbindingsspeler. Hij is wendbaar, technisch maar bovenal intelligent.

Een overvloed aan voetbalverstand onderscheidt Bayern van andere succesploegen, want ook Xabi Alonso, Bastian Schweinsteiger, Thiago Alcantara en David Alaba zijn voetballend hoogbegaafd. Dat is ook wel nodig. De door Guardiola bedachte speelwijze vereist namelijk inzicht en concentratie met de ene na de andere positiewisseling. Zelfs Neuer rouleert soms eventjes mee, als hij de verveling zo groot is dat hij een ingooi neemt.

Bastian Schweinsteiger bewondert de wondersloffen van Arjen Robben.
Bastian Schweinsteiger bewondert de wondersloffen van Arjen Robben.

In de aanvalslinie is Arjen Robben de absolute blikvanger van Bayern. Met zeventien doelpunten is hij clubtopscorer én bezig aan zijn meest productieve seizoen aller tijden. Hij kan dat succes bekronen door de topscorerstitel in de Bundesliga voor zich op te eisen. De Bedumer staat slechts twee doelpunten achter op Alexander Meier van Eintracht Frankfurt. En als Robben even afwezig is, nemen Robert Lewandowski (zestien goals) en Thomas Müller (dertien) de productie probleemloos over.

De landstitel is binnen, maar Bayern is nog lang niet verzadigd. Guardiola's team heeft zijn vizier nu al gericht op de beker (28 april halve finale tegen Borussia Dortmund) en wie weet wat er in de Champions League nog in het verschiet ligt. In de huidige vorm hoeven Peps mannen geen ploeg te vrezen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.