Batista ontslagen bij Argentinië na debacle Copa

De Argentijnse voetbalbond (AFA) heeft bondscoach Sergio Batista (48) ontslagen. De opvolger van Diego Maradona wordt verantwoordelijk gehouden voor het belabberd verlopen toernooi om de Copa América. Op eigen terrein werd het gastland al na de kwartfinale uitgeschakeld door de latere winnaar Uruguay, dat de strafschoppen beter nam.

Batista ontslagen bij Argentinië na debacle Copa

Het ontslag is de uitkomst van het bondsoverleg van maandagavond. Bondsbestuurder German Lerche haalde vrijdag al hard uit naar Batista. De Argentijnen konden op eigen bodem de favorietenrol, mede ingegeven door de deelname van sterspeler Lionel Messi, geen moment waarmaken. Lerche betitelde de deelname als een 'complete mislukking'. Daar voegde de bestuurder aan toe dat het functioneren en het eventuele aanblijven van Batista maandag ter sprake zou komen.

Batista, die in 2008 met de Argentijnse ploeg de gouden medaille veroverde op de Olympische Spelen in Beijing, stelde zelf eerder geen moment aan opstappen te denken.

'Ik heb mijn contract pas twee maanden geleden getekend en ik denk niet aan een vertrek', reageerde Batista vlak na de uitschakeling. 'Die gedachte heeft geen moment in mijn hoofd gezeten. De uitschakeling doet pijn, maar we moeten ons project voortzetten. Het belangrijkste is het WK 2014 in Brazilië.'

Ook Maradona deelde vorige week een schimpscheut uit door te stellen dat hij wél de eer aan zichzelf had gehouden na een dergelijke vertoning. 'Als ik alleen van Costa Rica had gewonnen, had ik zeker mijn conclusies getrokken.'

Door het ontslag krijgt Batista niet de kans zijn traject richting het WK van 2014 te vervolgen. Argentinië wil op dat mondiale eindtoernooi hoge ogen gooien. Dat eeuwige rivaal Brazilië over drie jaar gastheer is, maakt dat verlangen alleen nog maar groter.

De AFA heeft overigens nog geen opvolger voor Batista aangesteld. In de komende dagen/weken zal daar meer duidelijkheid over komen.

Door het vertrek van Batista komt de wens van de Nederlandse trainer Louis van Gaal een stapje dichterbij. De voormalig coach van Ajax en Bayern München sprak eerder al uit met een van de in zijn ogen vijf grote voetballanden (Argentinië, Spanje, Nederland, Engeland en Duitsland) nog eens als bondscoach op een WK uit te komen. De Nederlander verkiest om die reden momenteel de -relatieve- rust door clubs van zich af te houden in de hoop straks ergens als bondscoach in te kunnen stappen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's