Bask Xabi Alonso hoopt met Real op eerste titel in Bilbao

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 36ste speelronde is dat het duel tussen Athletic de Bilbao en Real Madrid van woensdagavond (22.00 uur).

Bask Xabi Alonso hoopt met Real op eerste titel in Bilbao


ATHLETIC DE BILBAO
Klassering Zevende plaats (48 punten uit 35 duels)

Vorm Athletic de Bilbao kan zich in theorie nog plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Maar gelet op de resultaten in de voorbije weken is duidelijk dat de Baskische grootmacht zich volledig richt op de bekertoernooien. Al sinds februari is Athletic de Bilbao zeker van de eindstrijd in het toernooi om de Copa del Rey, vorige week donderdag plaatste het zich ten koste van Sporting Lissabon voor de finale van de Europa League. Mede hierdoor zijn de prestaties in de Primera División zeer wisselvallig. Trainer Marcelo Bielsa spaarde laatstelijk zijn beste spelers; met als gevolg dat de hoofdmacht slechts drie van de laatste tien competitieduels won. Tijdens die serie scoorde de ploeg maar acht keer.

Opvallend Athletic de Bilbao speelde deze jaargang naast 35 competitieduels ook nog eens vijftien wedstrijden in de Europa League en acht om de Copa del Rey. Markel Susaeta is de enige speler op wie coach Bielsa in alle 58 officiële duels een beroep deed. Dit seizoen maakte de middenvelder tot dusverre dertien doelpunten. Vorig seizoen onder de vorige coach Joaquín Caparrós was Susaeta lang niet altijd zeker van een basisplaats.

Afwezigen Herrera, Iturraspe (beiden geschorst), Amorebieta, Ocio, Castillo, Gurpegi.

REAL MADRID
Klassering Eerste plaats (91 punten uit 35 duels)

Vorm De kans bestaat dat Real Madrid al kampioen is voordat het om 22.00 uur het duel bij Athletic de Bilbao begint. Dan moet Barcelona zijn thuisduel met Málaga, dat twee uur eerder aanvangt, verliezen. Real Madrid, dat na 35 speelronden zeven punten voorsprong op zijn aartsrivaal heeft, hoopt zijn 32ste titel natuurlijk op het veld te behalen.

De formatie van trainer José Mourinho is dit seizoen met afstand de best presterende uitploeg van Spanje. Van de zeventien competitieduels op vreemde bodem won Real Madrid er veertien; slechts één wedstrijd ging verloren. De uitschakeling in de Champions League door Bayern München doet nog steeds pijn. Maar feit is dat Real Madrid de voorbije maanden in de Primera División zelden iets heeft laten liggen. Gerekend vanaf eind december moest het slechts drie keer genoegen nemen met een remise.

Opvallend Geen enkele Real-speler zal méér verheugd zijn met de landstitel dan Xabi Alonso. De controleur is een van de acht selectiespelers die nog niet eerder een landstitel heeft gewonnen. Wel werd Xabi Alonso tweede met Real Sociedad (2002/03), Liverpool (2008/09) en natuurlijk Real Madrid in de voorbije twee seizoenen. In het team van Mourinho wordt Alonso gezien als het kloppende hart, hij is de man die het ritme en tempo bepaalt. Uitgerekend in Bilbao kan de geboren Bask voor het eerst kampioen worden.

Afwezigen Di María (geschorst).

Mede dankzij de uitstekende prestaties in het verre verleden heeft Athletic de Bilbao in thuisduels nog altijd een positieve balans tegen Real Madrid. Van de tachtig duels in San Mamés won het er 37; zestien keer eindigde een duel met De Koninklijke onbeslist.

De laatste jaren heeft de Baskische formatie evenwel zelden antwoord op Real. Gerekend vanaf het seizoen 2005/06 won Athletic de Bilbao slechts één onderlinge thuiswedstrijd. Fernando Llorente was 16 januari 2010 matchwinner tijdens de 1-0 zege van de thuisploeg. De 2-5 overwinning van Real in 2008/09 was zeer Nederlands getint met een goal van Arjen Robben en twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar. Het seizoen daarvoor was Ruud van Nistelrooy in Bilbao maker van het enige doelpunt.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2006/07 Athletic de Bilbao - Real Madrid 0-3
2007/08 Athletic de Bilbao - Real Madrid 1-0
2008/09 Athletic de Bilbao - Real Madrid 2-5
2009/10 Athletic de Bilbao - Real Madrid 0-1
2010/11 Athletic de Bilbao - Real Madrid 1-4


Bekijk hier al onze video's