Barcelona zonder jarige Suarez op stoom tegen Elche

Barcelona heeft door een ruime zege op bezoek bij Elche het gat met koploper Real Madrid verkleind tot een puntje. Zonder de jarige Suarez werd ruim gewonnen bij de nummer zestien: 0-6. Lionel Messi en Neymar waren de uitblinkers.

Het duurde tot de 35ste minuut voordat Barcelona, dat zonder de jarige Luis Suarez (28) aan de aftrap verscheen, op voorsprong kwam. Uitgerekend verdediger Gerard Piqué was nodig om de ban te breken. Hij werd door Xavi, die op handige wijze een vrije trap snel nam, bediend en zag na zijn aanname op de borst zijn van richting veranderde schot doel treffen. Piqué bevond zich bij zijn aanname wel op het randje van buitenspel.

Tien minuten na rust viel de beslissing al. Sergio Pelegrín bracht Neymar ten val en Lionel Messi zette de strafschop om in de 0-2. Woensdag miste Messi in het bekerduel met Atlético Madrid nog een strafschop, al was hij toen in de rebound wel trefzeker. Voor Messi was het zijn twintigste competitiegoal in evenzoveel wedstrijden dit seizoen.

In de slotfase zorgden Messi en Neymar voor vermaak. Waar Faycal Fajr bij de thuisploeg al richting kleedkamer was gelopen met zijn tweede gele kaart, combineerde het Barcelona-duo er lustig op los. Met een fraaie passeerbeweging en dito steekbal stond Messi aan de basis van de 0-3 van zijn Braziliaanse ploeggenoot. Even later was dat weer zo toen Neymar zelf een aanval opzette en de bal van de Argentijn door de lucht terugkreeg. De rake volley betekende de 0-4 én al de veertiende competitiegoal van Neymar.

Het slotakkoord was ook voor de twee uitblinkers. Eerst zette Messi de 0-5 op het scorebord met een tegendraads schot, waardoor hij nog maar zeven goals achterstaat op de topscorer van Real Madrid: Cristiano Ronaldo, die moet vrezen voor een schorsing na zijn rode kaart van vanavond. Neymar stelde tot slot Pedro in staat de 0-6 eindstand te bepalen. De Braziliaan bood na een individuele actie de vervanger van Suarez een niet te missen kans.

Suarez
Barça-coach Luis Enrique hield Suarez nota bene op zijn verjaardag het gehele duel op de bank. Met zijn vervanger Pedro, hetgeen betekende dat Messi in het centrum en niet aan de rechterflank geposteerd werd, draaide Barcelona vooral in de tweede helft op volle toeren en bovendien scoorden alle drie de aanvallers. Dat terwijl Suarez in de duels hiervoor geregeld een ietwat ongelukkige rol vertolkte.

Door de winst heeft de Catalaanse grootmacht nu 47 punten uit twintig duels. Real heeft een puntje meer en een wedstrijd minder. Atlético Madrid staat na negentien optredens op 41 punten en treedt later vanavond in eigen huis aan tegen Rayo Vallecano.