Barcelona verslaat Levante dankzij uitblinker Pedro

Barcelona is 2011 begonnen met een zege op Levante. Uitblinker Pedro (foto) gidste de Spaanse koploper in de tweede helft met twee doelpunten naar een verdiende overwinning. Málaga trok in het degradatieduel met Sporting Gijón aan het langste eind.

Barcelona - Levante 2-1De Catalaanse ploeg moest het doen zonder diverse vaste waarden. Zo keken Carles Puyol, Gerard Piqué en Lionel Messi toe vanaf de tribune. Naast hen zat Ibrahim Afellay die pas bij het volgende duel van Barcelona speelgerechtigd is.

Voor Xavi was het een bijzondere avond. Met zijn basisplaats tegen Levante evenaarde de dertigjarige Spanjaard het recordaantal wedstrijden van clubicoon Migueli. Beiden speelden 549 wedstrijden voor Barça.

In het eerste bedrijf had Barcelona moeite de ban te breken tegen het ultradefensieve Levante. Andrés Iniesta en Bojan Krkic waren dichtbij, maar slaagden er niet in de thuisploeg met een voorsprong de rust in te laten gaan.

Direct na de onderbreking was het wel raak. Twee uitblinkers stonden aan de basis van de openingstreffer. Rechtsback Dani Alves was op fraaie wijze aangever, Pedro schoot enigszins fortuinlijk raak: 1-0.

Na een uur spelen zorgde opnieuw Pedro voor de vroegtijdige beslissing. Hij plaatste de de bal loepzuiver in de verre hoek. Weer kwam de assist van Alves. Een grotere afstraffing bleef Levante bespaard, de lat stond een hattrick van Pedro in de weg.

Tien minuten voor het laatste fluitsignaal zorgde Cristian Stuani met een knappe volley zelfs nog voor de aansluitingstreffer, maar een stuntje bleef uit.

Door de zege vergroot koploper Barcelona het gat naar nummer twee Real Madrid tot vijf punten. De Koninklijke kan maandag bij winst het verschil weer terugbrengen naar twee punten. Levante blijft zestiende.

Sporting Gijón – Málaga 1-2De bezoekers vergaarden drie zeer belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Voorafgaand aan het duel bezette Gijón de negentiende plaats met twaalf punten uit zestien wedstrijden. De bezoekers stonden een plekje hoger met een puntje meer.

Bij Málaga startte Quincy Owusu-Abeyie in de basis evenals voormalig NAC-linksback Patrick Mtiliga. Diego Costa bezorgde de thuisploeg vlak voor rust met zijn benutte strafschop nog wel een voorsprong, maar nog voor de onderbreking promoveerde Wellington een vrije trap tot doelpunt. Hetgeen een 1-1 ruststand tot gevolg had.

In de tweede helft kroonde Apoño zich namens Málaga tot matchwinner. Ook hij was trefzeker uit een penalty. De gastheren kwamen die achterstand niet meer te boven.

Door de broodnodige drie punten staat Málaga met de zeventiende plaats niet meer op een positie die aan het einde van het seizoen degradatie tot gevolg heeft. Bij Sporting nemen de zorgen alleen maar toe. De ploeg heeft slechts twee punten meer dan hekkensluiter Zaragoza. Foto: VI Images