Barcelona op bezoek bij het brutaalste jongetje van de klas

Reacties

Barcelona kan deze midweekse speelronde in de Primera División een record van Leo Beenhakker uit de boeken spelen tegen Rayo Vallecano. In de Madrileense volkswijk Vallecas gaat het echter om véél meer dan winnen alleen. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Barcelona op bezoek bij het brutaalste jongetje van de klas

Wat hebben Bert en Ernie en Homer en Marge Simpson gemeen? Ze zijn allemaal op bezoek geweest bij Rayo.

Het begon in 2013. Uit protest tegen het late aanvangstijdstip van het duel met Levante (22.00 uur) besloten Los Bukaneros, de fanatieke fans van Rayo, tot een uniek protest. Zij bleven weg uit het stadion en stuurden in plaats daarvan twee als Bert en Ernie verklede fans hun tribune op. De Sesamstraat-iconen hingen een spandoek op met de tekst 'ssst, het is bedtijd, geen voetbaltijd' en gingen in slaapzak op de stoeltjes liggen.

Het protest haalde niets uit, dus toen Rayo een jaar later op maandagavond laat tegen Eibar moesten spelen, organiseerden Los Bukaneros een opnieuw een unieke actie. Op hun tribune werd de huiskamer van The Simpsons nagebouwd (zie onder) en daar namen vier fans verkleed als Homer, Marge, Lisa en Bart plaats op een zitbank vlak voor een grote tv. Een ludieke verwijzing de macht van tv-zenders in het Spaanse voetbal.

Dat het thuisduel met Barcelona vanwege live-uitzending verschoven is naar donderdagavond 21.00 uur, is koren op de molen van Rayo-fans. Toch kunnen ze de clash met de koploper en aanstaand kampioen met enig vertrouwen tegemoetzien. Dankzij een reeks van zes duels zonder nederlaag (W2, G4) is hun club uit de degradatiezone geklommen.

De ludieke acties van de Rayo-fans staan symbool voor de identiteit van de kleine club uit Madrid. Rayo is een protestclub met een nadrukkelijk linkse politieke inslag. Dat merk je aan alles. Het uitshirt van de club (zie boven) is een statement tegen discriminatie van homoseksuelen, in 2012 trainden spelers een dag niet om deel te nemen aan een nationale staking en toen in 2014 een 85-jarige supportster uit haar huis dreigde te worden gezet, zamelden fans en spelers geld in om haar nieuw onderdak te bieden. Bovendien is het vrouwenteam van Rayo een van de sterkste van Spanje: sinds 2009 werd de ploeg drie keer landskampioen.

De harde kern van Rayo Vallecano, vorig seizoen tijdens de thuiswedstrijd tegen Real Madrid.
De harde kern van Rayo Vallecano, vorig seizoen tijdens de thuiswedstrijd tegen Real Madrid.

De protesten van de club lopen ook weleens uit de hand. In 2012 werd een thuiswedstrijd tegen Real Madrid op het laatste moment afgelast omdat de stadionverlichting met opzet was vernield. Het was een zeldzame negatieve uitspatting in een serie van originele protesten. Zo kwamen fans van Rayo op 29 november in het groen naar Vallecas. De eigenaar van Rayo had tegen hun zin de Amerikaanse club OKC uit Oklahoma gekocht. Dus bestelden Los Bukaneros massaal fanartikelen van het in het groen spelende Oklahoma Energy, de grote rivaal van OKC.

Rayo heeft door Los Bukaneros een status aparte verkregen in La Liga. Trainer Paco Jémez kent de sentimenten als geen ander. Hij was als speler in twee periodes actief voor Rayo en is nu al bezig aan zijn vierde seizoen als coach van de rebellenclub, die in Spanje en daarbuiten steeds meer sympathie wint.

Programma
Atlético Madrid 01-03
21:00
Real Sociedad
Las Palmas 01-03
22:00
Getafe
Sevilla 02-03
20:00
Eibar
Celta de Vigo 02-03
20:00
Villarreal
Málaga 02-03
20:00
Valencia
Athletic de Bilbao 02-03
20:00
Deportivo La Coruña
Levante 02-03
21:00
Real Madrid
Granada 03-03
20:00
Sporting Gijón
Espanyol 03-03
20:30
Real Betis Sevilla
Rayo Vallecano 03-03
21:00
Barcelona
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.