Barcelona ontvangt met Rayo miniatuur van zichzelf

Reacties

De 26ste speelronde in de Primera División gaat vrijdag om 20.45 uur van start met Levante-Eibar. VI-redacteur Pieter Zwart blikt vooruit.

Barcelona ontvangt met Rayo miniatuur van zichzelf

ra

Door het gelijkspel van landskampioen Atlético Madrid lijkt de titelstrijd in de Primera División weer een ouderwets gevecht te worden tussen Real Madrid en Barcelona. De Madrilenen hebben een voorsprong van twee punten op de achtervolgers uit Catalonië. De weg naar de titel is echter nog lang voor het sterrenensemble van trainer Carlo Ancelotti.

Zaterdag (aftrap 18.00 uur) staat bijvoorbeeld de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Athletic de Bilbao op het programma. Vorig seizoen snoepten de Basken in eigen huis Madrid nog twee punten af (1-1), maar de ploeg van trainer Ernesto Valverde maakt een bijzonder moeizaam jaar door. Doordat er geen spelers van buiten Baskenland aangetrokken worden, was het vertrek van Ander Herrera naar Manchester United niet op te vangen. Een teleurstellende tiende plek is daarvan het gevolg, al kan het seizoen van Athletic op 30 mei toch nog een gouden randje krijgen in de bekerfinale tegen Barcelona.

De Catalanen nemen het zondag op tegen misschien wel de interessantste trainer in Spanje: Paco Jémez. De visie van oefenmeester van Rayo Vallecano kwam deze week tot uiting in een interview, toen hem gevraagd werd waarom Rayo dit seizoen pas twee keer gelijkspeelde. 'Remises hebben weinig zin voor een degradatiekandidaat. De rekensom is simpel: teams die onderin spelen verliezen minimaal de helft van de wedstrijden, dus heb je nog negentien duels over. Als je er daar veertien van gelijkspeelt en vijf wint, dan heb je negenentwintig punten en degradeer je. Dus voor ons is het alles of niets: winnen of verliezen.'

De speelwijze van Paco Jémez levert hem bewondering op van veel collega's. Zo vertelde Bayern München-trainer Pep Guardiola in Pep Confidential dat slechts drie teams het positiespel uitvoeren dat hij zo graag ziet: Barcelona, Bayern en het Rayo van Jémez.
De speelwijze van Paco Jémez levert hem bewondering op van veel collega's. Zo vertelde Bayern München-trainer Pep Guardiola in Pep Confidential dat slechts drie teams het positiespel uitvoeren dat hij zo graag ziet: Barcelona, Bayern en het Rayo van Jémez.

De filosofie van Jémez maakt van het nietige Vallecano, de derde club van Madrid, een bijzonder aantrekkelijk elftal: een miniatuuruitvoering van Barcelona. Aangezien hij niet gelooft in remises, kiest zijn ploeg altijd onbevangen de aanval met verzorgd positiespel. Het is typerend dat Rayo na Barcelona gemiddeld het meeste balbezit (58,4 procent) heeft in de Primera División. Dat levert ook resultaat op, want Jémez staat met Rayo op een keurige elfde plaats.

Toch is dat waarschijnlijk niet genoeg om een vuist te maken in Camp Nou. Het totale budget van Rayo is krap acht miljoen, Barcelona gaf alleen aan transfers afgelopen zomer al het twintigvoudige uit. Jémez pakte in vijf duels met de Catalanen geen enkel punt en de doelcijfers van 1-20 zijn veelzeggend, maar hij weigert zich in te graven. 'Het is een fout als wij gaan afwijken van onze stijl, dan verliezen we sowieso. Ik ben coach geworden om mijn elftal goed te zien voetballen. Winnen om het winnen, interesseert me niet. Ook bij 2-0 achter blijven we aanvallen, want dan heb je niets meer te verliezen.'

Valencia kan zondagavond (21.00 uur) bij een overwinning in Estadio Vicente Calderón de worstelende titelverdediger Atlético passeren op de ranglijst en de derde plaats overnemen. De laatste weken kwam er zand in de motor van de vechtmachine van trainer Diego Simeone. In drie van de laatste vier duels scoorde Atlético niet. Tot overmaat van ramp ontbreekt de maker van de laatste twee doelpunten, Antoine Griezmann, wegens een schorsing tegen Valencia. Daardoor komt er waarschijnlijk een plaats vrij in de aanval voor verloren zoon Fernando Torres, die sinds zijn terugkeer in januari wacht op zijn eerste competitiedoelpunt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.