Barcelona met werkloze Cillessen langs angstgegner Sociedad

Jasper Cillessen kan met een goed gevoel terugkijken op het bekerduel tussen Real Sociedad en Barcelona. De doelman hield zelf de nul en zag Neymar vanaf de strafschopstip het enige doelpunt maken in het heenduel: 0-1. Echt gemakkelijk ging het niet.

Voor Cillessen was het pas zijn zesde basisplaats sinds zijn overgang van Ajax naar Barcelona, afgelopen zomer. Verder koos Luis Enrique voor de vertrouwde namen. Sociedad geldt immers als een ware angstgegner voor de Catalanen: de laatste keer dat Barcelona in San Sebastian won, was in 2007.

De wedstrijd kwam pas na twintig minuten op gang, toen Barcelona een strafschop kreeg. Neymar werd onderuitgehaald door Aritz Elustondo waarna de scheidsrechter niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. De Braziliaanse aanvaller, die afgelopen weekend tegen Las Palmas nog op de bank werd gehouden, schoot onberispelijk binnen.

Barcelona had voor rust weinig te duchten van de huidige nummer vijf van Spanje. De thuisploeg leek voornemens op de nul te spelen, om zo een goede uitgangspositie te creëren voor de return in Camp Nou, volgende week. Cillessen hoefde voor de thee geen enkele keer handelend op te treden, al zoefde een afstandsschot van Asier Illarramendi kort langs de eerste paal.

Ondertussen werd de hoofdrol opgeëist door José Luís González. De warrig fluitende arbiter gaf de onzichtbare Lionel Messi een gele kaart omdat hij te lang zou hebben gewacht met het nemen van een vrije trap. De ster van Barcelona was zó boos dat hij nog tijdens de rust verhaal ging halen bij de leidsman.

De tweede helft begon levendig. Sociedad zocht meer de aanval, waardoor er ruimte kwam voor Barcelona. Na vijftig minuten had Neymar de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Na een slim ingestudeerde vrije trap was de Braziliaan ervandoor, maar hij speelde de bal te ver voor zich uit. Weer vijf minuten later schoot diezelfde Neymar, na een heerlijke balletje van Messi, voorlangs.

Zoals gezegd, Sociedad kwam steeds beter in de wedstrijd. Toch waren de grootste kansen voor Barcelona. Messi tilde met nog tien minuten te spelen een vrije trap net over de lat en een paar minuten voor tijd werd een schot van Sergio Busquets ternauwernood door de defensie van Sociedad gekraakt.

De thuisploeg drong nog wel aan, maar wist geen enkele bal tussen de palen te krijgen. Zo stapte de werkloze Cillessen met een goed gevoel van het veld. Voor het eerst in tien jaar werd er gewonnen bij Sociedad. Volgende week donderdag is de return in Barcelona.