Barcelona maakt knieval in Bernabéu voor groots Real

De aanvalskrachten van zowel Real Madrid als Barcelona beloofden een spektakel. De Blaugrana-sterren verbleekten echter bij de grootsheid van De Koninklijke in Santiago Bernabéu (3-1).

Ingrediënten te over voor hoge verwachtingen voor de Spaanse kraker. De bizar hoge productie van Cristiano Ronaldo, het lonkende doelpuntenrecord voor Lionel Messi en het debuut voor Barcelona van Luis Suarez na zijn schorsing stonden onder meer tegenover de rentree van Real-doelman Iker Casillas in de Clásico na bijna drie jaar en het Spaanse record van Barcelona-goalie Claudio Bravo.

Beide goalies bleven in de eerste helft niet verschoond van een tegentreffer, al viel hen dat niet aan te rekenen. In de derde minuut was het Neymar die na een pass van Luis Suarez dankbaar profiteerde van de geboden ruimte in de Madrileense defensie en zo de  verwachte galavoorstelling opende.

Het succesvolle Madrileense antwoord kwam pas tien minuten voor rust van de dit seizoen onvermijdelijke Ronaldo. De Portugees maakte geen fout vanaf elf meter, nadat Gerard Piqué zijn doelman Bravo (foto onder) met een domme handsbal voor een schier onmogelijke taak had gesteld. De Chileense goalie was inderdaad kansloos en daarmee kwam een einde aan zijn perfecte competitiestart, met acht duels zonder tegentreffer.

Gezien het aantal kansen voor beide ploegen kwamen de beide keepers nog goed weg met slechts één tegentreffer na 45 minuten Spaans topvoetbal. Neymar, Lionel Messi en Suarez misten voor Barcelona, waar Karim Benzema, James Rodríguez en Marcelo de productie van Real hadden kunnen verhogen.

Dat gebeurde in de vijftigste minuut dan toch. Met alle aanwezige aanvalskrachten was het nota bene verdediger Pepe die De Koninklijke met een rake kopbal na een corner op voorsprong zetten. Het was de voorbode voor de eerste knieval van Barcelona in de Primera División.

In plaats van extra motivatie maakten onzekerheid en slordigheid zich meester van de Catalaanse ploeg. Het ongebruikelijk balverlies van Andres Iniesta in de 61ste minuut was tekenend en fataal. Want het was de inleiding voor een succesvolle counter van Real Madrid met Karim Benzema als eindpunt.

Het betekende dé beslissing voor de Clásico omdat Barcelona niet de aanwezige kwaliteiten kon aanboren om de schade te repareren. Messi en Neymar staken steeds schraler af tegen de Madrileense equivalenten, die door het resultaat het gat naar Barcelona tot één punt verkleinden, al zijn de Catalaanse rivalen nog wel koploper.