Barcelona laat Ajax in één helft zien wie de baas is

Reacties

Ajax kwam in Barcelona goed weg met een 3-1 nederlaag. De Amsterdammers waren lang volslagen kansloos in Camp Nou, maar doordat Barça de teugels na rust liet vieren werd het in de slotminuten toch nog even spannend.

Barcelona laat Ajax in één helft zien wie de baas is

Lef tonen en het eigen spel spelen. Dat was volgens trainer Frank de Boer het enige denkbare strijdplan tegen Barcelona, wetende dat de intrinsieke spelopvatting van Ajax niet veel verschilt van die van de Catalanen. Termen als initiatief, druk, balbezit en vleugelspel zijn immers in de handvesten van beide clubs verankerd. Wanneer twee partijen precies hetzelfde proberen, trekt eigenlijk altijd het team met de meeste kwaliteiten aan het langste eind. Het is in het kort de reden dat zelfs absolute topclubs meestal hun tactiek aanpassen tegen Barcelona. Om Barça een koekje van eigen deeg te geven, moet je immers van wel héél goede huize komen. Óf een dag hebben waarop werkelijk álles lukt.

Zo'n dag had Ajax op 26 november vorig jaar, toen het de wereld verbaasde door Barça met 2-1 te verslaan. Een herhaling van die stunt was dinsdag in Camp Nou geen moment dichtbij. Barcelona was heer en meester en strafte zelfs de kleinste gaatjes in de Amsterdamse organisatie met indrukwekkende precisie af. In de zevende minuut opende Barça de score. Na een fantastische combinatie over de as stuurde Lionel Messi zijn aanvalsmaatje Neymar weg. De Braziliaan liet Jasper Cillessen kansloos met een schot in de verre hoek: 1-0.

Ricardo van Rhijn kijkt machteloos toe hoe Lionel Messi het Ajax-doel onder vuur neemt. Zijn schot gaat net over.
Ricardo van Rhijn kijkt machteloos toe hoe Lionel Messi het Ajax-doel onder vuur neemt. Zijn schot gaat net over.

Barcelona liet Ajax voor eens en altijd zien wat de krachtsverhoudingen zijn. De formatie van De Boer werd volledig weggespeeld. Ajax had geen Plan B paraat en kreeg in de 24ste minuut de 2-0 om de oren. Uitgerekend Niki Zimling, die in de basis stond om de balans te bewaken, leverde de bal zomaar in bij Andrés Iniesta. Die zette Messi met een perfecte pass vrij voor Cillessen, wiens vingertoppen de goal niet konden voorkomen.

Drie minuten later mazzelde Ajax, toen Pedro na een pass van Messi op de paal ramde. Zes minuten voor rust kwamen de Amsterdammers weer goed weg. Iniesta kreeg een vrije doortocht van Joël Veltman en Niklas Moisander, maar zijn wippertje ging via Cillessen naast. Het rustsignaal van arbiter William Collum kwam als een bevrijding voor de naar adem happende Ajacieden.

Lionel Messi viert zijn doelpunt, terwijl Nick Viergever en Niklas Moisander op de achtergrond afdruipen.
Lionel Messi viert zijn doelpunt, terwijl Nick Viergever en Niklas Moisander op de achtergrond afdruipen.

Vlak na rust kreeg Ajax zijn eerste kans van de wedstrijd. Na onbaatzuchtig handelen van de voor Ricardo Kishna ingevallen Arek Milik nam Ricardo van Rhijn het doel onder vuur, maar hij mikte in het zijnet. Even later kwam Jaïro Riedewald de zwak spelende Zimling vervangen. Het betekende voor Riedewald zijn debuut in het miljoenenbal. Hij kreeg het rustiger dan zijn Deense voorganger, want Barcelona nam na rust gas terug, in de wetenschap dat zaterdag het loodzware uitduel met Real Madrid wacht.

In die geest haalde trainer Luis Enrique in de tweede helft zijn sterren Neymar, Messi en Iniesta van het veld. Mede daardoor bleef Ajax een grotere nederlaag bespaard. Barça gaf de Nederlandse gasten wat meer tijd aan de bal en zo kwam Ajax zo nu en dan tot een schietkans. Zo'n mogelijkheid leverde in de 88ste minuut de totaal onverwachte aansluitingstreffer op. De voor Kolbeinn Sigthórsson ingevallen Anwar El Ghazi prikte van dichtbij de 2-1 binnen, maar in blessuretijd drukte Barça nog even zijn stempel via de 3-1 van Sandro. Daarmee werden de verhoudingen op het veld recht gedaan.

Jordi Alba brengt de bal op acrobatische wijze voor het doel.
Jordi Alba brengt de bal op acrobatische wijze voor het doel.

Door de nederlaag in Camp Nou heeft Ajax twee punten na drie duels. Barcelona heeft zes punten. Ajax hervat het miljoenenbal op 5 november met een thuiswedstrijd tegen Barcelona.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.