Barcelona is goed, gelukkig en matig tegelijk

Barcelona heeft thuis tegen Athletic de Bilbao laten zien tot veel in staat te zijn. Een helft lang wervelden de Catalanen, om na rust diep weg te zakken. Bovendien kwamen ze goedkoop aan twee van de drie doelpunten (3-1).

Alleen aan de eerste treffer zat geen luchtje. De vrije trap waaruit Ronaldinho de bal in de achtste minuut hard, zuiver en met een curve in de kruising deponeerde, was onomstreden.

De Braziliaan zorgde vanaf elf meter ook voor 2-0. Hij mocht aanleggen vanaf de stip na een onschuldige botsing tussen Thierry Henry en Gorka Iraizoz. Spits noch doelman leek erop uit te zijn elkaar te hinderen.

Barça's derde werd cadeau gedaan door de grensrechter. Die arendsoog zag zonder herhaling dat het schot van Yaya Touré via de lat achter de doellijn had gestuiterd. Geen van de spelers leek daarvan overtuigd en ook de beelden bestreden die lezing.

Tussendoor had Bilbao wat teruggedaan in een fase waarin Barcelona het veel te gemakkelijk opvatte. Markel Susaeta scoorde uit de rebound, al leek Bilbao geen seconde in staat het de Blaugranas echt lastig te maken.

Frank Rijkaard gunde Giovani zijn competitiedebuut. De Mexicaanse belofte maakte direct kennis met de tegenstanders op het hoogste niveau. Hij werd bij een individuele actie zo'n beetje afgezaagd door Koikili, die met rood moest vertrekken. Eerder had Rafael Márquez bij Barcelona al twee keer geel ontvangen.