Barcelona deelt een ferme tik uit aan koploper Real

Barcelona heeft Real Madrid in eigen huis een pijnlijke nederlaag bezorgd. Ruim vijfhonderd miljoen tv-kijkers wereldwijd en tachtigduizend toeschouwers in Bernabéu zagen de Catalanen met 3-1 zegevieren. Goals van Alexis Sánchez (foto), Xavi en Fabregas zorgden dat een supersnelle openingstreffer van Karim Benzema onschadelijk werd gemaakt.

Barcelona maakte in een bij vlagen rommelige topper een einde aan een zegereeks van vijftien officiële wedstrijden van Real Madrid. De Koninklijke had sinds het doelpuntloos gelijkspel tegen Racing Santander van 21 september geen punt meer verspeeld in La Liga en de Champions League.

Door de zege vestigde Barcelona een nieuw clubrecord. De ploeg van trainer Pep Guardiola bleef voor de zevende keer op rij ongeslagen in een competitiewedstrijd tegen de rivaal uit Madrid. Dat is een verbetering van de eerdere reeksen uit de perioden 1971-74 en 1997-99 (zes duels zonder nederlaag).

De 81ste Madrileense editie van de Spaanse klassieker in La Liga kende een sensationeel begin. Al na 23 seconden zette aanvaller Karim Benzema (foto onder) de thuisclub op voorsprong na een verkeerde uittrap van Barcelona-doelman Víctor Valdés: 1-0. Het was het snelste openingsdoelpunt ooit in de historie van El Clásico. Barcelona, dat even tijd nodig had om orde op zaken te stellen in de organisatie, trok de stand na dertig minuten gelijk via aanvaller Alexis Sánchez. De Chileen werd gelanceerd door Lionel Messi en schoot tussen verdedigers Pepe en Fabio Coentrão knap raak van buiten de zestien: 1-1.

Na rust kwam Barcelona gelukkig op een 2-1 voorsprong. Een volley van middenvelder Xavi, die zijn zeshonderdste officiële wedstrijd voor de Catalanen speelde, werd door Marcelo dusdanig van richting veranderd dat Real-doelman Iker Casillas zich gewonnen moest geven: 1-2.

Tien minuten na de 1-2 had Real dé kans op de gelijkmaker, maar de tot dan toe onzichtbare Cristiano Ronaldo kopte de bal op een fraaie voorzet van Xabi Alonso echter naast de verkeerde kant van de paal. De Portugees stond op zes meter van Valdés helemaal vrij voor het doel van Barcelona.

Die misser kwam de thuisclub duur te staan, want een minuut later sloeg Barcelona keihard toe. Messi bediende Dani Alves aan de rechterkant van het veld, waarna de Braziliaan Cesc Fabregas van dichtbij een niet te missen kopkans bood: 1-3.

Barcelona komt door de zege op gelijke hoogte met de aartsrivaal. Beide clubs staan op 37 punten, maar Real Madrid speelde tot dusverre één wedstrijd minder dan de Catalanen. Foto: VI Images