Barça zet met landstitel eerste stap richting treble

Barcelona is voor de 23ste keer kampioen van Spanje geworden. Vedette Lionel Messi zorgde op bezoek bij Atlético Madrid met de enige goal voor een overwinning (0-1), waardoor het verschil met achtervolger Real Madrid vier punten blijft met nog één duel te gaan. Daarmee lost de Catalaanse grootmacht precies een jaar na de titel van Atlético de Madrilenen weer af en is bovendien de eerste stap richting de treble gezet.

Precies een jaar geleden werd Atlético kampioen, uitgerekend door in Camp Nou met 1-1 gelijk te spelen. Vandaag waren de rollen omgedraaid. De ploeg van Diego Simeone moest toezien hoe een briljante ingeving van het duo Messi-Pedro in de 65ste minuut leidde tot de enige goal. Messi zette in een overvol strafschopgebied een één-twee met Pedro op. De Spanjaard behield het geduld en het overzicht en gaf de bal precies op het juiste moment mee, zodat Messi zijn 41ste competitiegoal van het seizoen liet aantekenen.

Voor rust had Barcelona, waar de aan een hamstring geblesseerde Luis Suarez ontbrak, nog moeite de muur van Atlético te slechten. Messi was de gevaarlijkste aanvaller, maar hij kopte de bal in de handen van Jan Oblak en zag een vrije trap boven op de lat belanden. Barça beklaagde zich voor rust over scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco, die een handsbal van Juanfran in het strafschopgebied over het hoofd zag en Godín niet bestrafte met een strafschop toen hij Dani Alves binnen het zestienmetergebied naar de grond leek te brengen.

Na rust beet de thuisploeg juist wat meer van zich af. Godín was bijna trefzeker met een kopbal. Die actie leek verdacht veel op de rake kopstoot waarmee hij vorig jaar in Camp Nou de titel in de wacht sleepte. Ook Fernando Torres rook aan een treffer, maar zijn slappe schotje werd gekeerd door Claudio Bravo. De Chileen behield uiteindelijk de nul, waardoor Barcelona nog altijd maar op negentien tegentreffers staat. Het aantal doelpunten (108) is eveneens imposant. Vlak voor tijd toonde het Atlético-publiek zijn klasse door de wissel van Xavi voor Andrés Iniesta met een staande ovatie te begeleiden.

Het binnenhalen van de 23ste landstitel, de eerste sinds het seizoen 2012/13, is voor Barcelona slechts het begin. De ploeg van trainer Luis Enrique staat op 6 juni in de Champions League-finale tegen Juventus en krijgt dan mogelijk de kans om de treble in de wacht te slepen. Op 30 mei is Athletic de Bilbao immers de tegenstander in de finale om de Copa del Rey.

Atlético Madrid is nog steeds derde met drie punten voorsprong op Valencia, maar heeft in de laatste speelronde nog een puntje nodig om de derde stek in de wacht te slepen. Het onderlinge resultaat is immers in het voordeel van Valencia. Die derde plek levert een ticket voor de groepsfase van de Champions League op.