Barça wint derby dankzij hoogstandjes Iniesta en Messi

Barcelona heeft de tweede plek in La Liga weer overgenomen van Sevilla. In de stadsderby tegen Espanyol was het bij vlagen smullen geblazen en won de ploeg van trainer Luis Enrique met 4-1.

Welke van de vier Barcelona-treffers het mooist was, is moeilijk te zeggen. Het gaat waarschijnlijk tussen de eerste twee doelpunten. Bij de 1-0 van Luis Suárez was de pass van Andrés Iniesta over zestig meter wonderschoon en de afronding uitstekend, terwijl aan de 2-0 van Suárez een briljante actie van Lionel Messi voorafging. De Argentijn draaide in de kleine ruimte vier man helemaal dol, maar stuitte zelf op de doelman. Uit de rebound was het via Suárez alsnog raak.

Na het twaalfde doelpunt van het seizoen van de Uruguayaan ging Messi nadrukkelijk op zoek naar een eigen treffer. Die leek er in de 69ste minuut, twee minuten na de 2-0, te komen toen Messi wederom vier Espanyol-verdedigers te snel af was. Bij zijn laatste dribbel struikelde de aanvaller echter, waarna hij met een uiterste krachtsinspanning Jordi Alba bediende. De linksback schoof hard raak: 3-0.

Espanyol kwam tien minuten voor tijd nog wel terug tot 3-1 - David López schoot na een knappe aanval raak op aangeven van Pablo Piatti - maar de zege van Barça kwam niet meer in gevaar. Zeker niet toen Messi zijn naam toch nog op het scorebord kreeg door na een mooie combinatie met Suárez zijn dertiende van het seizoen te maken: 4-1.

De Catalanen hebben na zestien wedstrijden 34 punten. Koploper Real Madrid heeft drie punten meer en een wedstrijd minder gespeeld. Espanyol staat negende.