Barça wil record aanscherpen tegen kwakkelend Valladolid

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de achtste speelronde is dat het duel tussen Barcelona en Real Valladolid van zaterdagavond (22.00 uur).

Barça wil record aanscherpen tegen kwakkelend Valladolid

Barcelona

Klassering: 1ste plaats (21 punten uit zeven duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Zeven uit zeven, twee zeges in de Champions League en (ondanks twee remises tegen Atlético Madrid) het veroveren van de Supercopa. Barcelona heeft een bijna perfecte start achter de rug. Hoewel er laatstelijk discussie was over de afgenomen mate van controle en balbezit bij de Blaugranas, heeft trainer Tato Martino een clubrecord gevestigd door de eerste zeven competitieduels te winnen. Zijn legendarische voorgangers Johan Cruijff (1990/91), Louis Van Gaal (1997/98), Pep Guardiola (2009/10), Tito Vilanova (2012/13) en James Bellamy (1929/30) kwamen tot zes. Volgende doel van Martino is de reeks van Real Madrid. De aartsrivaal startte in het seizoen 1968/69 met negen opeenvolgende overwinningen.

Uitgelicht
Marc Bartra is een opvallende verschijning in de hoofdmacht. De 22-jarige Catalaan is door afwezigheid van de geblesseerde Carles Puyol en Javier Mascherano momenteel de kompaan van Gérard Piqué in het hart van de defensie. Een serie wedstrijden als titularis zou bijzonder zijn. Tot voor kort kon Bartra nooit rekenen op het onvoorwaardelijke vertrouwen van de clubleiding. Dat Mascherano – van origine een middenvelder – hoger in de pikorde staat dan een zelfopgeleide Catalaan, is veelzeggend.

De laatste jaren is Barça weinig succesvol geweest met het inpassen van nieuwe centrale verdedigers. Met uitzondering van Puyol en Piqué hebben onder anderen Oleguer en Andreu Fontàs het nooit waar kunnen maken. De voor 25 miljoen euro aangetrokken Oekraïner Dmytro Chygrynskiy bleek in 2009/10 zelfs een heuse flop. Intussen is Bartra's contract onderwerp van discussie. Dat loopt namelijk aan het einde van het seizoen af. Maar het is bekend dat Barcelona afgelopen zomer alles in het werk stelde een nieuwe topverdediger vast te leggen.

Real Valladolid

Klassering: 16de plaats (zes punten uit zeven duels)
Vorm: W-G-V-G-G

Eén zege uit de eerste speelronden, het zijn zorgelijke cijfers voor trainer Juan Ignacio Martínez, afgelopen zomer bij Real Valladolid aangesteld als opvolger van Miroslav Djukic. Als excuus kan de oefenmeester terugvallen op het aantal van zeven geblesseerde spelers. Nog eens drie spelers kampen met een lichte vorm van overbelasting; het gevolg van de vorige week met drie duels in zes dagen tijd. Aan de andere kant heeft Real Valladolid zichzelf te kort gedaan door zowel bij Villarreal (2-1 verlies) als vorige week tegen Málaga (2-2) in de slotfase een respectievelijk gelijkspel en overwinning uit handen te geven. De enige zege (1-0) werd geboekt voor eigen publiek tegen Getafe. Wat niet in het voordeel van de club spreekt, zijn de zware komende weken. Van de zes duels speelt Real Valladolid er vier buitenshuis. Naast het bezoek aan Camp Nou moet het naar Rayo Vallecano, Almería en Valencia.

Uitgelicht
Guerra y Osorio, el monopolio del gol, zo kopte Marca recent. Real Valladolid is na het wegvallen van de geblesseerde Óscar González in grote mate afhankelijk van zijn aanvallers, de Spanjaard Javi Guerra en Colombiaan Humberto Osorio. Van de zes competitietreffers van Valladolid nam Guerra de helft voor zijn rekening; Osorio scoorde eenmaal. 'Met deze twee heb ik voorin meer beweging, het team heeft daardoor meer diepte’, aldus Juan Ignacio Martínez. De twee overige doelpunten werden verzorgd door Patrick Ebert en Marc Valiente.

Onderlinge historie

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
04/04/2009 Real Valladolid - Barcelona 0-1 Primera División
23/01/2010 Real Valladolid - Barcelona 0-3 Primera División
16/05/2010 Barcelona - Real Valladolid 4-0 Primera División
22/12/2012 Real Valladolid - Barcelona 1-3 Primera División
19/05/2013 Barcelona - Real Valladolid 2-1 Primera División

Bekijk hier al onze video's