Barça swingt één helft tegen Parma

Parma, maar vooral Barcelona, zorgden tijdens de opening van het Amsterdam Tournament voor een swingend doelpuntenfestijn. Grote man was de Argentijn Juan Roman Riquelme (foto), die goed was voor twee fraaie treffers. De twee Europese grootmachten eindigden op 4-2, een stand die overigens bij rust al was bereikt.

Louis van Gaal trakteerde het Amsterdamse publiek op drie oud-spelers. Behalve Patrick Kluivert en Frank de Boer, kreeg ook Michael Reiziger weer eens een plekje in de basis gegund. Met name Kluivert leek zich in de Arena te willen bewijzen, maar zijn scoringsdrift maakte juist dat hij wat slordig werd in de afwerking.

Dat gold bepaald niet voor het gros van Kluiverts collega's. Na een aftastende beginfase, ronde Geovanni in de vijftiende minuut een fraaie actie van Gabri af. Het bleek het sein voor een doelpuntenfestijn. Marco Di Vaio strafte een opzichtige taxatie-fout van Barcelona-doelman Enke bekwaam af. Een fractie later bracht Riquelme zijn ploeg opnieuw aan de leiding. De aanname was fraai, het schot van zo'n 25 meter evenzeer: 2-1.

Barcelona, met ook nieuweling Gaizka Mendieta binnen de lijnen, controleerde de wedstrijd, maar zag de Italianen toch weer langszij komen: Marco Marchionni verschalkte Enke koppend van dichtbij, 2-2. Dankzij opnieuw Riquelme (3-2, fraaie één-twee met Kluivert) en een vrije trap van grote afstand van Fabio Rochembach (4-2) brachten de Catalanen het krachtsverschil tot uitdrukking. Daarmee leken beide ploegen hun kruit de hebben verschoten, want na rust zakte het spelpeil tot een bedenkelijk niveau.