Barça stuit in Supercupweek op Baskisch bastion

Reacties

Landskampioen Barcelona en verliezend bekerfinalist Athletic Bilbao strijden om de Spaanse Super Cup. Vrijdagavond om 22.00 uur start het heenduel in San Mamés; maandag op hetzelfde tijdstip de return in Camp Nou. Reon Boeringa blikt vooruit op de duels.

Barça stuit in Supercupweek op Baskisch bastion

Een dubbele confrontatie tussen het vlaggenschip van Catalonië en dat van Baskenland. Barcelona tegen Athletic de Bilbao. Twee instituten die veel meer zijn dan een voetbalclub. Hoewel alleen Barcelona dat gegeven uitdraagt in zijn motto (més que un club), is Athletic ook een vereniging waar het uitdragen en versterken van regionale identiteit minstens zo belangrijk is als het beoefenen van de voetbalsport.

Athletic vervult die dubbelrol tot de dag van vandaag op fanatieke wijze, onder meer door uitsluitend Baskische spelers aan te trekken. Dat beleid heeft Athletic de afgelopen decennia zijn status als topclub gekost, want met jongens uit de eigen regio is het de club niet gelukt op hetzelfde niveau te blijven als Barça en Real Madrid. De laatste van de acht landstitels dateert van 1984. Er zijn in Bilbao door de jaren heen regelmatig stemmen opgegaan om de selectievoorwaarden te moderniseren, maar anno 2015 is Athletic nog altijd een Baskisch bastion. Dat Athletic verworden is tot subtopper neemt men in Bilbao op de koop toe. Principes mogen best wat kosten.

Athletic de Bilbao-talent Aymeric Laporte laat Ivan Rakitic zowel letterlijk als figuurlijk achter zich.
Athletic de Bilbao-talent Aymeric Laporte laat Ivan Rakitic zowel letterlijk als figuurlijk achter zich.

Bovendien zorgt die zelfopgelegde beperking ervoor dat talenten alle kansen krijgen in San Mamés. Het leidde de afgelopen jaren tot de doorbraak van bijvoorbeeld Fernando Llorente, Ander Herrera en Javi Martínez. Met aanvaller Iker Muniain en centrumverdediger Aymeric Laporte heeft Athletic op dit moment opnieuw twee parels die zijn voorbestemd de top te halen. Over twee duels lijkt Athletic echter wel een paar maatjes te klein voor Barcelona.

Terwijl de beginselen van Athletic als een paal boven water staan, zijn die van Barcelona in het geding. Want terwijl Barça zich jarenlang als opleidingsclub onderscheidde van bijvoorbeeld aartsrivaal Real Madrid, doen de Blaugranas steeds minder een beroep op het talent van La Masia. Met Gerard Piqúe, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Jordi Alba en Lionel Messi komen er dit seizoen slechts vijf zelfgeschoolde spelers in aanmerking voor een basisplaats, terwijl de club in 2012 nog de kampioenswedstrijd speelde met een volledig elftal uit de eigen kweek.

Lionel Messi probeert ruimte te vinden tussen Beñat (links) en Mikel Balenziaga.
Lionel Messi probeert ruimte te vinden tussen Beñat (links) en Mikel Balenziaga.

De keuzes die Barcelona deze zomer maakte zijn symbolisch. Want in plaats van de zelfopgeleide Martín Montoya een kans te geven als rechtsback, werd Aleix Vidal gekocht van Sevilla en Montoya naar Internazionale gestuurd. En de plek van de naar Al-Sadd vertrokken legende Xavi wordt overgenomen door de van Atlético Madrid gekochte Arda Turan. Opvallende beslissingen, aangezien Arda en Vidal vanwege de transferban van Barcelona pas begin volgend jaar inzetbaar zijn.

Daarnaast overweegt de zelfgeschoolde Pedro een vertrek en dreigt de ontwikkeling van talenten die al langer op de deur van het eerste elftal kloppen te stagneren. Tot overmaat van ramp degradeerde Barcelona B, een belangrijk tussenstation op weg van La Masia naar de hoofdmacht, naar de Segunda Division B (derde niveau). Daardoor moest Barcelona noodgedwongen meewerken aan een exodus van talent, omdat er in de derde divisies met kleine selecties gewerkt moet worden.

Kortom: Barcelona dreigt haar gezicht te verliezen, tot onvrede van de socios. Trainer Luis Enrique weet dat alleen prijzen de fans rustig houden. Wat dat betreft deed hij dinsdag al goede zaken door met Sevilla af te rekenen (5-4) in de strijd om de Europese Super Cup. Een dubbelslag in Supercupweek kan de linies voorlopig doen sluiten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.