Barça ontsnapt tegen Bilbao, wereld van uitersten in Sevilla

Met de grootste moeite en het nodige fortuin heeft Barcelona voorkomen dat het in de thuiswedstrijd tegen Athletic de Bilbao opnieuw averij opliep. Het betekende tevens dat de kansen voor Sevilla op Champions League-voetbal groeien. Real Betis stevent af op degradatie.

Barcelona – Athletic de Bilbao 2-1
Na nederlagen bij Atlético Madrid (1-0) en Granada (1-0) en het verlies in de Spaanse bekerfinale tegen Real Madrid (2-1) kon Barcelona in het eigen Camp Nou wat rechtzetten tegen Athletic de Bilbao. De nummer vier van Spanje werkte daar echter niet aan mee en kwam na vijftig minuten op voorsprong via clubtopscorer Aritz Adúriz.

De Baskische spits bracht met zijn zestiende treffer van het seizoen opnieuw de gebreken van Barcelona aan het licht. De ploeg van trainer Gerardo Martino zoekt al weken naar zijn vorm, oogt achterin kwetsbaar en springt slordig om met de kansen die het creëert. Het mocht daarom van geluk spreken dat Adúriz niet al vóór rust de score had geopend, toen hij al op keeper José Pinto was gestuit en met een omhaal de paal had geraakt.

Aritz Adúriz maakte in Camp Nou alweer zijn zestiende treffer van het seizoen.

Ook voorin liep het opnieuw niet op rolletjes bij Barcelona. Lionel Messi (foto boven) en zijn ploeggenoten creëerden weliswaar kansen, maar verzuimden opnieuw die – mede dankzij uitstekend keeperswerk van Gorka Iraizoz – te benutten. En als de doelman van Bilbao niet in de weg stond, was daar het gebrek aan scherpte.

Zo miste Messi twintig minuten voor tijd de ultieme kans op de gelijkmaker, toen hij alleen af mocht op Iraizoz. Kort daarna was het dan toch raak, toen Alexis Sánchez Pedro een niet te missen kans gaf. Het bleek een bron van inspiratie voor Messi, die twee minuten later een vrije trap langs Iraizoz kogelde. Vlak voor tijd voorkwam Javier Mascherano nog de gelijkmaker, door zijn lichaam in de baan van het schot van Mikel Balenziaga te werpen.

En dus ontsnapte Barcelona ternauwernood aan de vierde nederlaag op rij. Het bekent dat de landstitel nog altijd niet uit zicht is. Koploper Atlético Madrid heeft vier punten meer. Voor Bilbao is de nederlaag in Camp Nou een flinke tegenvaller. In de strijd om plaats vier, die recht geeft op de voorronden van de Champions League, ziet het Sevilla naderen.

Sevilla – Granada 4-0
Sevilla gaf zondag met de 4-0 zege op streekgenoot Granada een vervolg aan de sterke periode die het doormaakt. De club uit de hoofdstad van Andalusië staat in de halve finale van de Europa League en won acht van zijn negen laatste competitieduels. En dat terwijl het seizoen nog dramatisch begon met twee punten uit de eerste vijf duels.

De spelers van Sevilla hadden ook in de thuiswedstrijd tegen Granada weer reden tot juichen.

Tegen Granada bleek opnieuw dat de ploeg van trainer Unai Emery de laatste maanden nauwelijks te stuiten is. Voor rust stond alleen een eigen doelpunt van Granada-verdediger Diego Maínz op het scorebord, maar in de tweede helft legden Kevin Gameiro, Stéphane M'Bia en Vitolo de bezoekers over de knie.

Daardoor behoort zelfs plaatsing voor de voorronden van de Champions League nog tot de mogelijkheden. Nummer vier Athletic de Bilbao heeft na de nederlaag in Camp Nou drie punten meer met nog vier duels te gaan. Plaatsing voor de Europa League is bovendien al een feit, omdat nummer acht Valencia veertien punten minder heeft.

Rayo Vallecano – Real Betis 3-1
Het succes van Sevilla zal voor veel afgunst zorgen bij de supporters van de rivaliserende stadgenoot Real Betis. Want uitgerekend Sevilla zorgde er vorige maand na penalty's voor dat het Europa League-avontuur van Betis ten einde kwam. En nu dreigt ook nog eens directe degradatie uit de Primera División.

Een overwinning op bezoek bij Rayo Vallecano had nog een laatste strohalm kunnen zijn, maar daarvan was geen sprake. Betis keek na vijftig minuten tegen een 3-0 achterstand aan en deed pas tien minuten voor tijd wat terug via Chica. De achterstand op nummer zeventien Real Valladolid, dat ook nog een duel minder heeft gespeeld, is met tien punten dusdanig groot dat het lot van de hekkensluiter al grotendeels is bezegeld.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}