Barça maakt return tegen Shakhtar tot formaliteit

Barcelona staat met anderhalf been in de halve finale van de Champions League. Op eigen veld versloeg de Catalaanse grootmacht Shakhtar Donetsk met ruime cijfers: 5-1.

Trainer Pep Guardiola gaf voorafgaand aan het Champions League-duel met het lepe Shakhtar Donetsk nog te kennen geen goed gevoel te hebben over de afloop, maar kon na krap honderd seconden al opgelucht ademhalen: 1-0.

Andrés Iniesta ontving de bal tot zijn grote verbazing na een mislukte combinatie met Lionel Messi via een Oekraïens been terug en schoot vervolgens in de korte hoek raak. Een droomstart voor de thuisploeg. Toch leek de snelle openingsgoal voor de nodige nonchalance te zorgen achterin bij de Catalanen.

Binnen een aantal minuten na de 1-0 dook de pijlsnelle Luiz Adriano twee keer op voor Barça-doelman Victor Valdés, verdediger Gerard Piqué achter zich latend, maar de Braziliaan ging onzorgvuldig om met de mogelijkheden.

In het vervolg van de eerste helft domineerde Barcelona, grossierde het in balbezit, maar bleef het gevaar van een snelle tegenaanval op de loer liggen. Na een halfuur spelen was daar eindelijk de bevrijdende tweede treffer. Iniesta verstuurde een splijtende dieptebal richting de meegeslopen rechtsback Daniel Alves. De Braziliaan omspeelde Andriy Pyatov en schoof beheerst de 2-0 binnen. In de tweede helft kwam Shakhtar aanvankelijk iets brutaler voor de dag. De ploeg van trainer Mircea Lucescu zette de kwetsbare Barça-defensie onder druk en rook bloed. Maar opnieuw was een levensgrote kans aan Adriano niet besteed. De onfortuinlijke spits wist zich geen raad met een voorzet vanaf de linkerflank.

Even later gooide Barcelona de wedstrijd in het slot. Xavi stond met een afdraaiende hoekschop aan de basis en Gerard Piqué schoot enigszins gelukkig raak: 3-0. De Catalaan liet verdedigend weliswaar een aantal steekjes vallen, maar toonde zich in aanvallend opzicht belangrijk voor zijn ploeg.

Even nog leek de spanning een beetje terug te komen toen Yaroslav Rakytskiy tot zijn eigen verbazing met de linkerknie een vrije trap van Dario Srna toucheerde en de bal in de verre hoek buiten bereik van Victor Valdés binnen zag dwarrelen. Maar binnen een minuut zorgde de thuisploeg weer voor een marge van drie. Messi - sinds het Champions League-duel met Arsenal van 8 maart (3-1 winst) doelpuntloos - stelde de geheel vrijstaande Seydou Keita in staat de 4-1 aan te tekenen. Keita schoot hoog en hard binnen.

Luis Adriano had tien minuten voor tijd dé kans om de score nog iets draaglijker te maken, maar geheel in stijl van de wedstrijd hielp de spits deze mogelijkheid eveneens op zeep. De inzet van de Braziliaan verdween via de binnenkant van de paal uit het doel.

Toen Xavi enige minuten voor tijd van dichtbij de 5-1 binnen schoof, was het laatste beetje Oekraïens verzet definitief gebroken. De terugwedstrijd lijkt door de monsterzege van Barcelona, waar Ibrahim Afellay in de blessuretijd nog binnen de lijnen kwam, tot een formaliteit verworden. Foto: VI Images