Barça lijdt puntenverlies in krankzinnige derby: meteen weer hoofdrol voor Lahoz

Reacties

Barcelona heeft de eerste wedstrijd sinds het WK afgesloten met pijnlijk puntverlies. Na een rake strafschop maakte stadgenoot Espanyol de openingstreffer van Marcos Alonso ongedaan. De hoofdrol ging echter naar de arbiter, een oude bekende van Oranje, Antonio Mateu Lahoz.

Barça lijdt puntenverlies in krankzinnige derby: meteen weer hoofdrol voor Lahoz
© Ziggo Sport
Barcelona
Barcelona
1 - 1
Espanyol
Espanyol

Met Frenkie de Jong in de basisopstelling en Memphis Depay op de reservebank begonnen de Catalanen in Camp Nou aan de derby. Overigens niet voordat de overleden Pelé geëerd werd. Op schitterende wijze zorgden op de man af 88.095 toeschouwers voor een prachtig eerbetoon aan de Braziliaan. Voor Jordi Alba was het zijn driehonderdste wedstrijd in het shirt van Barça. Daarmee was hij de twaalfde speler van de Catalanen die tot die mijlpaal kwam.

Iets meer dan zes minuten waren er nodig om het krachtsverschil ook op het scorebord uit te drukken. Nadat Gavi al een kans miste, was een hoekschop meteen effectief. Alonso bleek het goudhaantje en kopte van dichtbij binnen. Het startsein voor een belegering van het doel van Espanyol, dat met Martin Braithwaite een oud-speler van de thuisploeg had opgesteld. Ansu Fati, Sergi Roberto en opnieuw Alonso misten echter kansen op de tweede Barça-treffer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Overigens betekende het duel in Camp Nou ook de terugkeer van Antonio Mateu Lahoz. De arbiter verloor in de kwartfinale van het WK in Qatar de grip op het duel tussen het Nederlands elftal en Argentinië en werd door de FIFA naar huis gestuurd. Het duurde dit keer een half uurtje, maar de Spanjaard drukte direct weer zijn stempel. In tijdsbestek van zes minuten deelde hij vier gele kaarten uit. Raphinha vergat ondertussen de wedstrijd vroegtijdig te beslissen en schoot van afstand op doelman Álvaro Fernández.

In de tweede helft susten beide ploegen de ruim 88.000 mensen in slaap. In het Spaanse winterzonnetje leek de wedstrijd geruisloos voorbij te trekken. Tot Lahoz twintig minuten voor tijd van zich liet horen. Espanyol had nog geen schot op doel gelost, maar de arbiter besloot na contact in het zestienmetergebied een strafschop te geven aan de gasten. Doelman Marc-André ter Stegen probeerde Joselu nog uit zijn concentratie te halen, maar de spits schoot door het midden raak.

Lahoz zorgt voor complete chaos
Terwijl trainer Xavi Hernández een plan bedacht om de overwinning alsnog te forceren, was het Mateu Lahoz die hem een zet voor was. De arbiter overtrof zichzelf dit keer en deelde vlak na de gelijkmaker in vier minuten dit keer vijf prenten uit. En twee keer was jubilaris Alba de pineut. Al duurde het nauwelijks een minuut voor de Spaanse arbiter weer iemand van het veld stuurde. En dit keer stuurde hij zelfs een duo weg. Espanyol-spelers Cabrera en de Souza Costa mochten onder de douche gaan staan, waardoor Barcelona ineens een overtal leek te krijgen. De VAR greep echter in, waardoor de chaos compleet was. Cabrera keerde na interventie van de video-arbitrage namelijk ook weer terug het veld in.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een stormloop op het doel van Espanyol moest de beslissende Barça-treffer forceren. Robert Lewandowski en Ousmane Dembélé stuitten echter keer op keer op doelman Fernández. De negen minuten extra tijd moesten averij in de titelstrijd met aartsrivaal Real Madrid gaan verhinderen. Het echte slotoffensief kwam nooit van de grond. Daardoor eindigde de verhitte derby in een gelijkspel. De eindscore van Lahoz bestond uit zestien kaarten.

LaLiga

Stand LaLiga 2022/2023

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
38
28
4
6
70-20
+50
88
2
Real Madrid
38
24
6
8
75-36
+39
78
3
Atlético Madrid
38
23
8
7
70-33
+37
77
4
Real Sociedad
38
21
8
9
51-35
+16
71
5
Villarreal
38
19
7
12
59-40
+19
64
6
Real Betis Sevilla
38
17
9
12
46-41
+5
60
7
Osasuna
38
15
8
15
37-42
-5
53
8
Athletic de Bilbao
38
14
9
15
47-43
+4
51
9
Real Mallorca
38
14
8
16
37-43
-6
50
10
Girona
38
13
10
15
58-55
+3
49
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.