Barça, het gedroomde slachtoffer van de Sampaoli-revolutie

Reacties

In de elfde speelronde van de Primera División staat er met Sevilla-Barcelona (zondag, aftrap 20.45 uur) een ware topper op het programma. VI-redacteur Bas van den Hoven over de Andalusiërs.

Barça, het gedroomde slachtoffer van de Sampaoli-revolutie

'Ik heb verschillende aanbiedingen, maar ik wil naar een grote club. Een plek waar ik me kan meten met Barcelona, het beste team in de wereld. Ik wil ze verslaan.' Het zijn de woorden van Jorge Sampaoli kort nadat hij vertrok als bondscoach van Chili. Enkele maanden later tekende de Argentijn bij Sevilla, voor het eerst op jacht naar succes op Europese bodem.

Tekenend is dat Sevilla afgelopen week zelf een punt zette achter de fabuleuze reeks van drie Europa League-zeges op rij. Na de 4-0 zege op Dinamo Zagreb zijn de Rojiblancos als koploper in Groep H met tien punten uit vier duels zo goed als zeker van plaatsing voor de knock-outfase. Sevilla is simpelweg te goed geworden om de successen uit het recente verleden te herhalen.

Het was een heroïsch gevecht twee weken geleden tussen Sevilla en Atlético Madrid. Terwijl de regen met bakken uit de lucht viel in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán bleef de onder een capuchon verborgen Sampaoli zijn team driftig naar voren jagen. Sevilla rook bloed en de Madrilenen gingen ten onder, door een goal van Steven N'Zonzi. Tussen het in zijn eentje de balans bewaken op het middenveld door vond hij de tijd om het duel te beslissen oog in oog met Jan Oblak. De 1-0 als bekroning van zijn successeizoen.

De balcontacten van Steven N'Zonzi in het duel met Atlético. Met een van zijn twee balcontacten in het strafschopgebied kroonde de middenvelder zich tot matchwinner.
De balcontacten van Steven N'Zonzi in het duel met Atlético. Met een van zijn twee balcontacten in het strafschopgebied kroonde de middenvelder zich tot matchwinner.

De 1 meter 96 lange Franse Congolees begon zijn loopbaan bij Amiens, bikkelde vervolgens jaren op het middenveld bij Blackburn Rovers en verkaste naar Stoke City. Daar pikte Sevilla hem na het seizoen 2014/15 op. Een zoveelste gouden zet van Monchi, de meest bedrijvige technisch directeur in het Spaanse voetbal. N'Zonzi is onder Sampaoli het kloppende hart van het elftal, de man die de opgeleefde Samir Nasri in stelling moet brengen. Tegen Zagreb speelde de voormalige Frans jeugdinternational bij afwezigheid van de met achillespeesklachten kampende Nasri in een meer aanvallende rol. Het resulteerde direct in een nieuw record. Met 108 succesvolle passes op de helft van de tegenstander overtrof N'Zonzi iedere andere speler in het huidige Champions League-seizoen op dat vlak.

N'Zonzi vormt het bewegende schild achter creatieve geesten als Nasri en Franco Vázquez, die op hun beurt Vietto weer moeten ondersteunen. Het is slechts een onderdeel van de succesformule van Sampaoli, die zijn belofte tot dusver inlost. Met open vizier wordt de concurrenten het vuur na aan de schenen gelegd. In het begin van het seizoen resulteerde het nog in nederlagen tegen Real Madrid (Europese Super Cup) en Barcelona (Spaanse Super Cup).

De Sampaoli-revolutie is inmiddels al een paar stappen verder, zo werd bewezen tegen Atlético. In de competitie werd in eigen huis nog geen punt verspeeld. Dit Sevilla heeft alles van een tegenstander die je vooral niet wilt treffen na een 3-1 nederlaag in de Champions League tegen Manchester City. De ploeg is agressief, kiest met veel intensiteit voor de aanval en is klaar Barcelona een volgende klap te verkopen. Zoals Sampaoli het begin dit jaar al voor ogen had.

Programma
Málaga 04-11
20:45
Sporting Gijón
Granada 05-11
13:00
Deportivo La Coruña
Real Sociedad 05-11
16:15
Atlético Madrid
Osasuna 05-11
18:30
Alavés
Las Palmas 05-11
20:45
Eibar
Real Madrid 06-11
12:00
Leganés
Espanyol 06-11
16:15
Athletic de Bilbao
Celta de Vigo 06-11
16:15
Valencia
Villarreal 06-11
18:30
Real Betis Sevilla
Sevilla 06-11
20:45
Barcelona
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.