AZ-tegenstander Anderlecht sterk op dreef in Europa

Na Roda JC, FC Twente, PSV en Ajax is AZ de vijfde Nederlandse club die het in Europees verband op gaat nemen tegen Anderlecht. De Belgen maakten indruk in de groepsfase door alle duels te winnen.

AZ-tegenstander Anderlecht sterk op dreef in Europa

Anderlecht speelde in totaal twaalf wedstrijden tegen Nederlandse clubs. Na tien duels zonder nederlaag tegen een Hollandse opponent won Ajax in februari twee keer van de Brusselse club: 0-3 in België, 2-0 in Amsterdam. Van de eerdere tien confrontaties eindigden er twee in een gelijkspel en won Anderlecht er acht.

In 1976 was Roda JC het eerste slachtoffer van Anderlecht: 2-1 in Brussel, 2-3 in Kerkrade. Ook FC Twente was twee jaar later kansloos. In de halve eindstrijd in het Europa Cup II-toernooi: 0-1 en 2-0. In 1991 schakelde Anderlecht PSV uit in de tweede ronde van het Europa Cup I-toernooi. Na de 0-0 in Eindhoven werd het 2-0 in Brussel.

In 2000 kregen de Eindhovenaren kans op revanche in de groepsfase van de Champions League, maar met 1-0 en 3-2 was er twee keer winst voor de Belgen. In 2009 speelde Ajax uit met 1-1 gelijk in de poulefase van de Europa League en verloor het thuis met 1-3.

Anderlecht moest vorig seizoen de landstitel aan RC Genk laten. Trainer Ariël Jacobs is er veel aan gelegen dit seizoen terug te keren aan de top. Anderlecht leidt momenteel in eigen land in de Eerste Klasse. De voorsprong op Club Brugge bedraagt twee punten, AA Gent volgt op drie.

Anderlecht lijkt de opzet van de Belgische competitie te benutten om in Europa te excelleren. Een plek bij de eerste zes in eigen land is voldoende voor deelname aan de kampioens-play-offs. Europees verscheen Anderlecht dan ook vaak met de sterkst mogelijke opstelling aan de aftrap.

De Brusselse club imponeerde dit seizoen in de Europa League. In een groep met Lokomotiv Moskou, Sturm Graz en AEK Athene de ploeg van Jacobs alle zes groepswedstrijden en maakte in die duels achttien goals. Anderlecht klopte in het duel om de eerste plek in de groep deze week Lokomotiv Moskou met 5-3.

Blikvangers bij Anderlecht zijn zonder twijfel Matias Suárez (foto) en Guillaume Gillet. De twee spelers scoorden samen twaalf keer in de groepsfase. De Argentijnse spits was zeven keer trefzeker, international Gillet scoorde vijf maal.

Andere bekende namen uit de Anderlecht-selectie zijn doelman Silivio Proto, Lucas Biglia (die wellicht vertrekt in de winterstop), Roland Vargas en Milan Jovanovic. Ook de routiniers Olivier Deschacht, Marcin Wasilewski en Roland Juhasz behoren tot het keurkorps van trainer Ariël Jacobs. (Chris Tempelman) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's