AZ-middenvelder Elm, majesteit van de spelhervatting

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de achtste speelronde was dat AZ-middenvelder Rasmus Elm.

AZ-middenvelder Elm, majesteit van de spelhervatting

Het lijkt wel op een gezelschapsspel voor één persoon, het heet na afgelopen zondag zes-op-een-rij en het wordt kundig gespeeld door Rasmus Elm. Bij VVV-Venlo-AZ (1-3) maakte de 23-jarige middenvelder voor de zesde keer op rij een goal in een competitiewedstrijd en het betrof eveneens voor de zesde keer op rij een doelpunt uit een directe vrije trap.

En daarmee is de Zweed de ongekroonde majesteit van de spelhervatting. Van de laatste twaalf goals die hij in alle competities maakte voor AZ kwamen er vijf tot stand vanaf de strafschopstip en zeven uit een vrije trap. Op de een of andere manier plaatst hij de bal steeds weer net buiten het bereik van de keeper tegen het doelnet.

Die een of andere manier krijgt gestalte op het trainingsveld. Daar laat hij geregeld een bord optrekken om er met een krijtje keurig afgemeten vakken op te kalken en dan is het knallen maar. Met poppen of echte mensen voor zich op het trainingsveld kan Elm het niet, maar in het een-tegen-een duel met het bord en de vlakken kan hij mikken als de beste.

Rasmus Elm maakte in deze competitie niet alleen zes goals, hij was ook nog eens goed voor drie assists. De mooiste daarvan verscheen eveneens in Venlo. Haast achteloos, met de buitenkant voet, zoals dat alleen wordt toegedacht aan groten als Cruijff of Van Hanegem, verzond hij de bal in de diepte op Adam Maher die na een uur spelen de 0-2 liet aantekenen. Tegen VVV-Venlo demonstreerde Rasmus Elm andermaal alle facetten van het middenveldspel te beheersen. De Zweed is afmaker, schepper en controleur ineen. Met zijn traptechniek, indrukwekkende rust aan de bal en spelinzicht is hij een spelverdeler van wie trainer Gertjan Verbeek al eens heeft gezegd 'dat Rasmus op het veld dingen ziet, die zelfs ik niet zie'.

Afgelopen zomer vertrok met aanvoerder Stijn Schaars opnieuw een speler uit de kampioensploeg van 2009, de hiërarchie van Alkmaar vroeg om een herschikking en Elm wierp zich op. In Venlo werd hij bestormd door de media en van hem hoeft al die poeha niet. Hij is toch een beetje een Fremdkörper in het machoreservaat van de voetballerij.

Met zijn shabby T-shirts en versleten jeans is Elm uit overtuiging kansloos in de Esquire-verkiezing van Most Fashionable Footballer. Aan zijn pols rinkelt geen Rolex en op zijn lichaam vloeken evenmin de tatoeages. Liever tokkelt Elm op zijn gitaar of vindt hij achter het fornuis nieuwe gerechten uit. Tenslotte heeft hij in Zweden al samen met zijn moeder een kookboek over verantwoorde voedingsleer uitgegeven.

Omdat de journalisten zondag bleven aandringen gooide de topscorer van AZ er nog maar een kreet uit. 'Ik hoop dat ik deze ongelooflijke lijn kan doortrekken naar het Zweedse elftal.' Dat heeft immers de ambitie om zich de komende week via overwinningen op Finland en Nederland als de beste nummer twee van alle kwalificatiegroepen direct te plaatsen voor het EK.

'Of Oranje te verslaan is? Waarom niet?', repliceerde Elm. 'Wij geloven in onszelf en in onze kans, we kunnen elk team te verslaan. Die mentaliteit moet je hebben.' Voor de mannen van Bert van Marwijk is derhalve één opdracht helder voor het uitduel met Zweden. Geen penalty’s veroorzaken en zo min mogelijke vrije trappen rond het eigen strafschopgebied weggeven.

Peter Wekking Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's