Azië-toer en belangstelling Oranje zetten KNVB in de plus

Hoewel de KNVB slechts een marginaal positief resultaat heeft geboekt over afgelopen seizoen, heeft de sectie betaald voetbal wel een miljoenenwinst gemaakt.

Azië-toer en belangstelling Oranje zetten KNVB in de plus

In totaal bleef er over het seizoen 2012/13 een winst van negentigduizend euro onder de streep staan. Die zwarte cijfers kunnen voor een groot deel worden toegeschreven aan de sectie betaald voetbal van de KNVB, die ruim twee miljoen euro in de plus eindigde.

De KNVB schrijft die positieve cijfers onder andere toe aan de wedstrijden van Oranje in Azië tegen Indonesië en China in juni en de grote publieke belangstelling voor de thuisduels van het Nederlands elftal.

De Nederlandse profclubs hebben ook geprofiteerd van de goede cijfers aangezien de KNVB voor het vijfde jaar op rij de bijdrage voor de organisatie van de competitie en de arbitrage heeft teruggestort.

Crisisheffing
De bond wil hiermee de clubs - die afgelopen jaren zo'n twaalf miljoen terugkregen – ook helpen de financiële huishouding op orde te krijgen. 'Dit totaalbedrag staat ongeveer gelijk aan de rekening die de overheid nu per jaar bij de clubs neerlegt onder de noemer crisisheffing', aldus Ron Francis, financieel directeur van de KNVB.

Francis hekelt die maatregel van de overheid. 'De clubs weten niet waar zij aan toe zijn; de aanvankelijk eenmalige heffing wordt namelijk verlengd. Dit terwijl de betaaldvoetbalorganisaties juist goed op weg zijn met het neerzetten van een gezonde financiële huishouding. Een dergelijke rekening die de overheid achteraf neerlegt, niet bij de grootverdieners maar bij de club, kan in economisch lastige tijden niet zomaar opgevangen worden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen