Aziatische club in verband gebracht met mensenhandel

Reacties

De Aziatische club Champasak United heeft minimaal 23 minderjarige voetballers uit Afrika naar Azië gelokt en hen gedwongen een contract bij de club te ondertekenen. Dat blijkt uit onderzoek van de BBC.

Aziatische club in verband gebracht met mensenhandel

De Britse omroep pakt uit met een verhaal over 23 West-Afrikaanse voetballers - sommigen waren pas veertien of vijftien jaar oud - die naar een voetbalacademie in Laos werden gelokt. Die bleek echter fictief. 'De academie heeft geen coach, geen dokter... Alex Karmo deed alles tegelijk, het was volkomen absurd', aldus Wleh Bedell, een journalist die de groep van 23 in februari richting Laos begeleidde, maar inmiddels is teruggekeerd.

Karmo is een voormalig Liberiaans international, die destijds aanvoerder van Champasak was. De benaderde jongelingen gingen volgens de BBC gretig in op zijn uitnodigingen om zich aan te sluiten bij de IDSEA Champasak Asia African Football Academy, aangezien Liberia zelf nauwelijks faciliteiten voor jeugd heeft. Eenmaal in Laos werden de spelers vervolgens gedwongen een contract te tekenen bij de club.

Beperkt
De BBC sprak eveneens met Kesselly Kamara. De veertienjarige (!) speler zegt dat hij eerst zijn handtekening moest zetten onder een zesjarig contract, voordat hij mocht spelen. In de verbintenis werd hem salaris en een slaapplek beloofd. Hij claimt echter nooit betaald te zijn en zegt dat hij ergens in het stadion op de grond moest slapen. Inmiddels is ook Kamara weer thuis.

Van de 23 spelers keerden er 17 drie maanden geleden terug naar Afrika, 6 jongelingen bleven in Laos. Omdat hun tijdelijke visums in maart afliepen, worden zij nu aangemerkt als illegaal en zijn zij derhalve beperkt in hun bewegingsvrijheid. 'De FIFA is in overleg met verschillende bonden om zo alle benodigde informatie te verzamelen. We gaan deze zaak bekijken en zetten ons in voor het welzijn van de minderjarigen', aldus een woordvoerder van de wereldvoetbalbond.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.