AZ zoekt oorzaak van de terugval in miscommunicatie

Miscommunicatie in de defensie en een doelman die geen punten meer pakt. Dat zijn onder andere de oorzaken van de terugval die AZ dit seizoen doormaakt. Tevens speelt de afgeroomde selectie natuurlijk een rol. In de breedte komt de ploeg kwaliteit te kort.

AZ zoekt oorzaak van de terugval in miscommunicatie

Maar alles begint achterin. Vorig seizoen was Esteban (foto) de minste gepasseerde doelman van de Eredivisie met 35 tegentreffers. Nu heeft hij dertien keepers boven zich en incasseert hij gemiddeld twee doelpunten per wedstrijd. Tegen NEC gebeurde dat afgelopen weekeinde mede doordat hij het muurtje verkeerd neerzette zodat Ryan Koolwijk uit een vrije trap kon scoren.

Ook was er een kolderiek misverstand in de slotfase tussen Esteban en Donny Gorter in het met 2-0 verloren duel. AZ had geluk dat Melvin Platje de bal niet in het doel kreeg. De doelman en de linksback keken elkaar verwijtend aan. 'De communicatie verloopt momenteel vrij moeizaam', erkent trainer Gertjan Verbeek.

Zondag (16.30 uur) moet de nummer dertien van de Eredivisie, die vorig seizoen nog domineerde voor de winterstop, op bezoek bij het sterke Vitesse. 'We zakken verder weg op de ranglijst', maakt Verbeek zich zorgen. 'Er moet gauw iets positiefs gebeuren.' Aanvoerder Nick Viergever opperde eerder dat AZ nu beter voor een behoudende tactiek kan kiezen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's