AZ zet deur wagenwijd open voor Newcastle

AZ heeft zichzelf in een onvoordelige uitgangspositie gemanoeuvreerd in het tweeluik met Newcastle United in de achtste finale van het UEFA Cup-toernooi. De ploeg van coach Louis van Gaal werd in de eerste helft overlopen, maar wist na de rust de schade beperkt te houden: 4-2.

De defensie van AZ bleek eens temeer niet goed genoeg voor het Europese niveau. Waar in de vorige ronde Fenerbahçe in twee duels vijf keer scoorde tegen de Alkmaarders, maakte ditmaal Newcastle United gretig gebruik van de geboden ruimte.

AZ viel geweldig door de mand tijdens het eerste half uur in St. James' Park. Zelf had de nummer twee van de Eredivisie nog geen fatsoenlijke aanval opgezet toen het al tegen een 3-0 achterstand aankeek. Aan alle goals ging slap verdedigen van AZ vooraf.

Na zeven minuten ontsnapte Kieron Dyer aan de linkerkant. AZ-keeper Boy Waterman taste mis op de lage voorzet en Grétar Steinsson tikte de bal in zijn eigen doel. Daarna raakte AZ de kluts volledig kwijt in de eerste helft. Was de 2-0 van Dyer na een fraai hakballetje van Antoine Sibierski nog het gevolg van een fraaie aanval, de twee goals die Obafemi Martins mocht maken waren regelrechte verdedigingsfouten.

Martins was sowieso een plaag voor AZ. De Nigeriaan koppelt kracht aan snelheid en daar kregen de centrumverdedigers Kew Jaliens en Barry Opdam geen vat op. Bij de 3-0 liep Martins de twee Nederlandse internationals voorbij alsof ze er niet stonden en passeerde hi Waterman met een schot in de uiterste hoek. Bij zijn tweede doelpunt liep Martins slim weg bij Jaliens, waarna Opdam te laat kwam om te beletten dat de Nigeriaan uit de draai de 4-1 binnenschoot.

Hoewel het geroemde aanvallende spel van AZ niet uit de verf kwam, was het voldoende om ondanks de vier tegentreffers nog enig perspectief te houden voor het bereiken van de kwartfinale. De verder onzichtbare Shota Arveladze kopte in de eerste helft vallend raak via de onderkant van de lat na een prima voorzet van Julian Jenner. Na rust, toen AZ de zaken verdedigend beter voor elkaar had, had het wat geluk bij de tweede goal.

Scheidsrechter Massimo Busacca vond de handsbal van Steven Taylor na een voorzet van Moussa Dembele voldoende voor een strafschop. De Belgische invaller zette zichzelf achter de bal. Doelman Shay Given keerde de inzet van Dembele, die vervolgens ook nog eens treuzelde bij de rebound. Danny Koevermans was echter alert genoeg om de 4-2 binnen te schieten.