AZ winterkampioen na thuiszege op De Graafschap

AZ gaat het nieuwe jaar in als koploper van de Eredivisie. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won in eigen huis eenvoudig van De Graafschap (4-0), waardoor de zogenoemde wintertitel een feit is.

De Alkmaarders sprokkelden de afgelopen twee wedstrijden slechts één punt bij elkaar. Bij SC Heerenveen werd met liefst 5-1 verloren, terwijl AZ woensdag op bezoek bij Excelsior niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tijdens de tweede helft van het eerder gestaakte duel. Maar tegen De Graafschap speelde de koploper weer ouderwets fris en opende in de 22ste minuut de score.

Brett Holman legde goed terug op Adam Maher, die vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-0 binnenschoot. Negen minuten later maakte Simon Poulsen na een fraaie individuele actie de tweede Alkmaarse treffer, waarmee de wedstrijd eigenlijk al gelopen was.

Zonder zich al te veel in te spannen scoorde AZ na rust nog twee keer. In de 54ste minuut kopte De Graafschap-verdediger Vito Wormgoor de 3-0 achter zijn eigen doelman en invaller Charlison Benschop bepaalde de eindstand elf minuten voor tijd op 4-0 door Yves De Winter met een lob te verschalken. Wormgoor kwam net te kort om de bal nog voor de lijn te keren.

AZ heeft door de thuiszege nu 38 punten uit zestien wedstrijden, waardoor het voor de winterstop niet meer te achterhalen is door de concurrentie. De Graafschap blijft zestiende. Foto: VI Images