AZ verzekerd van play-offs na zege op ADO Den Haag

Reacties

AZ heeft zich met een zege (3-1) op ADO Den Haag verzekerd van minimaal de play-offs om Europees voetbal. Ook het spel van de Alkmaarders vertoonde na een paar magere weken weer wat lichtpuntjes.

AZ verzekerd van play-offs na zege op ADO Den Haag

Veelzeggend voor de openingsfase was dat de beide backs van AZ voor het meeste gevaar zorgden. Matias Johansson vond na een rush Aron Jóhannsson op rechts, die slecht aflegde. Maar het uitverdedigen van ADO was nog beroerder, waardoor eerst Johansson en daarna Markus Henriksen van een meter of tien kon uithalen. De eerste poging smoorde, de tweede belandde op de vuisten van Martin Hansen. De Deense keeper redde kort daarna nog fraai op een krul met links van Jóhannsson (links op de foto boven in duel met Gianni Zuiverloon).

Penalty
Simon Poulsen was de andere speler die AZ met zijn dribbels probeerde te inspireren, maar het wilde maar niet vlotten met het Alkmaarse combinatiespel. Dus stookte de Deen het vuurtje maar op door (tevergeefs) een penalty te claimen na vermeend vasthouden, want voetballend leek er geen doorkomen aan tegen de stugge Hagenaars. Aanvoerder Nemanja Gudelj nam na een half uur de beste beslissing door maar gewoon eens onorthodox hard uit te halen van 25 meter. Hansen zat er nog aan, maar kon zijn streep niet keren (1-0).

ADO was er in de eerste helft op een plaagstootje van Oleksandr Iakovenko na niet aan te pas gekomen, maar Danny Bakker was een minuut na rust dicht bij de gelijkmaker toen hij een afgemeten voorzet van Dion Malone naast kopte. Daarmee werd een slordige periode van de Alkmaarders ingeleid, die na balverlies van Celso Ortiz alsnog de 1-1 slikten. Wilson Eduardo draaide handig weg en frommelde via Esteban binnen.

Nemanja Gudelj bracht met twee treffers zijn seizoentotaal op elf.
Nemanja Gudelj bracht met twee treffers zijn seizoentotaal op elf.

Lang kon ADO niet van die plotse meevaller genieten, want nog geen vijf minuten later kreeg AZ een vrije trap. Niet specialist Gudelj, maar de negentienjarige Derrick Luckassen mocht het van de aanvoerder eens proberen. En met een loepzuivere trap in de korte kruising liet hij zien waarom (2-1). De kapitein zelf kwam een paar minuten later alsnog aan zijn trekken, toen hij na goed voorbereidend werk van Jóhannsson mocht vuren (3-1).

Op de voorsprong was weinig af te dingen, de marge had via Berghuis, Johansson, Henriksen en Jóhannsson zelfs nog groter kunnen zijn. Voor AZ is de zege na een magere periode (vier nederlagen in de laatste vijf duels) een morele opsteker met het oog op de play-offs, die het door deze zege officieel heeft bereikt. ADO Den Haag staat met 34 punten twaalfde en is drie wedstrijden voor het eind zo goed als veilig in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.