AZ verstevigt plek vijf ondanks Nienhuis

Dankzij de derde overwinning op rij in de Eredivisie is AZ steviger vijfde. De ploeg van trainer John van den Brom won ruim bij SC Cambuur, dat niet mocht klagen over de uitslag.

De eerste helft ging gelijk op en beide teams kregen kansjes. Namens de thuisclub schoot Dejan Meleg in het zijnet, terwijl AZ via Thom Haye en Aron Jóhannsson gevaar stichtte. De eerste helft leek zonder doelpunten te worden beëindigd, maar in de 39ste minuut kwamen de bezoekers op voorsprong via Nemanja Gudelj. De middenvelder benutte een strafschop, die was toegekend na hands van Calvin Mac Intosh.

Tien minuten na rust zorgde Gudelj ook voor de beslissing in Leeuwarden door van dichtbij 0-2 binnen te schieten. Jeffrey Gouweleeuw legde knap terug na een hoekschop, waarna de Serviër eenvoudig binnentikte. Kort daarvoor was Muamer Tankovic al dicht bij het verdubbelen van de voorsprong en in de 69ste minuut stuitte de Zweed op Leonard Nienhuis, die Cambuur vooral na rust voor een grotere afgang behoedde. Ook invaller Guus Hupperts dook alleen op voor Nienhuis, die opnieuw met een goede redding de ploeg van trainer Henk de Jong in de wedstrijd hield.

Cambuur was echter aanvallend onmachtig, waardoor AZ de wedstrijd in het laatste kwartier simpel uitspeelde. De Alkmaarders namen genoegen met 0-2, waardoor zij nu 24 punten hebben uit veertien duels en daarmee de vijfde plaats bezetten. Ook FC Twente en Feyenoord hebben 24 punten, maar vanwege een beter doelsaldo staan zij derde en vierde. SC Cambuur blijft op twintig punten staan en is nu achtste.