AZ verlaat Europa League met opgeheven hoofd na remise

Dankzij een late goal van Vincent Janssen heeft AZ een punt overgehouden aan de laatste Europese wedstrijd van het seizoen. Athletic de Bilbao speelde in het laatste groepsduel van de Europa League met 2-2 gelijk tegen de Nederlandse hekkensluiter van Groep L.

AZ boekte de enige zege in de poulefase in de eerste wedstrijd met de Basken en kende een voortvarende start in de tweede ontmoeting met Athletic. Ben Riensta kreeg aan de linkerkant van het strafschopgebied alle tijd om voor te geven en had een afgemeten voorzet op Joris van Overeem in huis. De aanvallende middenvelder, die op de plek van de aan zijn knie geblesseerde Markus Henriksen speelde, kopte kalm raak.

Trainer Ernesto Valverde, die onder anderen de gevaarlijke aanvallers Aritz Aduriz, Iñaki Williams en Iker Muniain rust gaf, zal ontevreden zijn geweest over het gebrekkige verdedigen bij het openingsdoelpunt en ook collega John van den Brom zag zijn defensie even later zwak optreden. Op slag van rust belandde een corner van de Basken namelijk bij de volledig vrijstaande Enric Saborit, die de eveneens ongedekte  Kike Sola bediende. De aanvaller faalde niet van dichtbij: 1-1.

Direct na rust had Van den Brom wederom reden tot klagen. Dit keer richtte de woede zich op scheidsrechter Benoît Bastien, die een strafschop toekende na een handsbal van Derrick Luckassen. Mikel San José schoot Athletic vanaf de penaltystip op voorsprong. Mede dankzij hulp van de lat bleef AZ later in leven.

Vincent Janssen bekroonde de vechtlust in de 88ste minuut met een late gelijkmaker. De spits dribbelde vanaf rechts het zestienmetergebied en waagde zijn kans. Het schot van de aanvaller werd van richting veranderd door een Baskisch been, waarna doelman Iago Herrerín het nakijken had.

Dankzij de fortuinlijke treffer ontsnapte AZ, waar Thomas Ouwejan en Pantelis Hatzidiakos hun debuut maakten, aan een vijfde nederlaag in Groep L en voegde het een vierde punt aan het totaal toe. Desondanks moet AZ genoegen nemen met de laatste plaats, terwijl Bilbao groepswinnaar is.

Eindstand Groep L
Positie Club Punten
1. Athletic de Bilbao 13
2. FC Augsburg 9
3. Partizan Belgrado 9
4. AZ 4
{"title":"Nu 50x je inzet als Nederland wint van IJsland!","titleMobile":"Nu 50x je inzet als Nederland wint van IJsland!","odd":"50.00","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37519&6DE=Testclick","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:7b999952-83e4-4cfb-b088-54dcde5a7640","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Oranje maandagavond in De Kuip van IJsland? Unibet pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Oranje maandagavond in De Kuip van IJsland? Unibet pakt uit met een welkomstactie (24+)."}