AZ trekt overwinning pas laat over de streep tegen Heracles

AZ heeft zich enigszins hersteld van de keiharde uitschakeling in het bekertoernooi tegen FC Twente, dat de Alkmaarders dinsdag met 3-0 versloeg. In de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo won de ploeg van trainer John van den Brom met 3-1. Het ging echter moeizaam, want Heracles kreeg genoeg mogelijkheden.

Op weg naar de tweede thuiszege op rij was er een opvallende rol weggelegd voor Aron Jóhannsson. De Amerikaanse spits had vorige week nog zijn onvrede uitgesproken over zijn aanhoudende reserverol, maar startte zondag weer in de basis. Van den Brom schakelde na elf wedstrijden weer over van een systeem met twee spitsen naar een formatie met drie aanvallers. Jóhannsson bekroonde zijn rentree in de punt van de aanval met de openingsgoal.

Nadat de clubtopscorer van vorig seizoen in de negende minuut een omhaal van Nemanja Gudelj tot achter Heracles-doelman Dennis Telgenkamp had verlengd, vergaten de Alkmaarders écht door te drukken. Negen minuten na rust maakte Steven Berghuis na een prachtige aanval en al even mooie assist van Markus Henriksen weliswaar ook de 2-0, maar Heracles bleef de hele wedstrijd kansen creëren op jacht naar het eerste punt sinds drie competitieduels.

Celso Ortiz moest bij AZ al na 23 minuten naar de kant met een armblessure. De Paraguayaanse middenvelder ging kort daarna naar een ziekenhuis voor onderzoek.

Scoren bleek ook in Alkmaar uitermate lastig voor het elftal van trainer John Stegeman. Esteban hield vóór rust al meerdere schoten van de Heraclieden uit zijn doel. Na rust werd de Costa Ricaanse keeper geholpen door zijn verdediger Jeffrey Gouweleeuw, die een bal van Mark-Jan Fledderus van de lijn haalde, en Iliass Bel Hassani, die vergat een fout van Esteban af te straffen. Omdat ook AZ naliet te scoren, mocht Heracles blijven hopen.

Toen invaller Brahim Darri na 81 minuten bij zijn debuut wél raak schoot en daarmee de eerste Heracles-goal sinds 12 december (1-1 bij FC Dordrecht) maakte, dreigde AZ nog de rekening gepresenteerd te krijgen voor het gebrek aan stootkracht. Henriksen haalde de spanning uit de slotfase, nadat Dabney dos Santos met een prachtige lob de binnenkant van de paal had geraakt. AZ klimt daardoor weer over FC Twente heen op de ranglijst en staat vijfde. Heracles is door de vierde nederlaag op rij zestiende.