AZ tegen Baskentrots, Verhaegh en gevallen wonderkind

Reacties

In Groep L van de Europa League speelt AZ tegen Athletic de Bilbao, FC Augsburg en Partizan Belgrado. Een profiel van de tegenstanders van de Alkmaarders.

AZ tegen Baskentrots, Verhaegh en gevallen wonderkind

Athletic de Bilbao
Trainer: Ernesto Valverde
Blikvanger: Aritz Aduriz
Onderlinge historie: -

Met Athletic de Bilbao treft AZ in Groep L een prachtige traditieclub, die sportief de tol heeft betaald voor zijn eigen trots. Want doordat Athletic uitsluitend Basken opstelt, is het gat met Barcelona en Real Madrid de afgelopen decennia onoverbrugbaar geworden. De laatste van de acht landstitels die Athletic vergaarde dateert van 1984. In 2012 kwam er bijna een hoofdprijs bij, maar in de finale van de Europa League was Atlético Madrid met 3-0 te sterk. Eerder deze maand mochten de Basken wel een prijs bijzetten in hun prijzenkast, want toen werd ten koste van Barcelona beslag gelegd op de Spaanse Super Cup. Een jaar eerder ging de bekerfinale tegen diezelfde Catalanen nog verloren.

Voor de verdedigers van AZ wordt het oppassen voor Aritz Aduriz. De spits is inmiddels 34 jaar, maar ook scherper dan ooit. De afgelopen drie seizoenen trof hij respectievelijk achttien, zestien en veertien keer doel. Met aanvaller Iker Muniain (22) en centrumverdediger Aymeric Laporte (21) beschikt Athletic daarnaast over twee enorme talenten.

FC Augsburg
Trainer: Markus Weinzierl
Blikvanger: Raúl Bobadilla
Nederlanders: Paul Verhaegh
Onderlinge historie: -

Met FC Augsburg heeft AZ mischien wel de zwaarste tegenstander uit Pot 3 geloot. De club debuteert dit seizoen in een Europees toernooi, doordat het afgelopen seizoen als vijfde eindigde in de Bundesliga. Met Paul Verhaegh (voorheen Vitesse, op archiefbeeld met toenmalig AZ'er Ari), Tim Matavz (ex-FC Groningen en PSV) en Ragnar Klavan (eerder AZ en Heracles Almelo) heeft Augsburg drie bekende gezichten onder contract staan.

Raúl Bobadilla is voorin de gevaarlijkste man bij Augsburg. De Paraguayaan was vorig seizoen met tien doelpunten topscorer bij de Duitse seizoensensatie, waar Piotr Trochowski (eerder Sevilla, Hamburger SV en Bayern München) en Halil Altintop (ex-1. FC Kaiserslautern en Schalke 04) voor de routine zorgen.

Partizan Belgrado
Trainer: Zoran Milinkovic
Blikvanger: Valeri Bojinov
Onderlinge historie: -

Het had heel weinig gescheeld of Partizan Belgrado had dit seizoen in de Champions League gespeeld in plaats van in de Europa League. De kampioen van Servië overleefde de tweede en derde voorronde van het miljoenenbal, voordat het in de play-off nét te licht bleek voor BATE Borisov. Na een 1-0 nederlaag in Wit-Rusland was de 2-1 thuiszege voor Partizan net niet genoeg om het elitetoernooi te bereiken.

Grote naam bij Partizan is Valeri Bojinov. Als tiener werd hem een enorme toekomst voorspeld, toen hij op vijftienjarige (!) leeftijd in de Serie A debuteerde namens Lecce. De reputatie van wonderkind leverde hem transfers naar Fiorentina, Juventus, Manchester City en Sporting Lissabon op, maar nergens maakte hij zijn belofte waar. Daardoor speelt hij sinds een paar maanden bij Partizan, dat al zijn elfde werkgever is. Dat hij nog altijd een gevaar is in de zestien liet de Bulgaar al zien, want in vier competitieduels trof hij viermaal doel. Met ex-Feyenoorders Ivan Bandalovski en Stefan Babovic bezit Partizan tevens twee oude bekenden uit de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.