AZ struikelt na Europees succes over Roda

AZ heeft in eigen huis verloren van Roda JC Kerkrade: 0-1. Daardoor hebben de Alkmaarders het Europese succes van donderdag geen vervolg kunnen geven, terwijl de Limburgers met negen punten uit de eerste vier duels een prima rentree in de Eredivisie beleven.

Donderdag deed de ploeg van trainer John van den Brom nog uitstekende zaken door via het Roemeense Astra Giurgiu de groepsfase van de Europa League te bereiken. Die goede prestaties in Europa steken schril af bij de optredens van AZ in de Eredivisie. De Alkmaarders staan immers nog altijd maar op twee punten.

In de zeer  matige eerste helft kwam Roda na 35 minuten op voorsprong. Uit een corner kopte Rostyn Griffiths vogelvrij raak (foto). Van den Brom zal vol teleurstelling hebben toegekeken bij het defensieve geploeter van de Alkmaarders. Richting de return tegen Astra had hij immers nog zo gehamerd op het goed omgaan met standaardsituaties.

Na rust ging AZ nog wel op zoek naar zijn eerste treffer (!) in thuisduels van dit Eredivisie-seizoen, maar kon het nauwelijks een vuist maken. De kansen die de thuisploeg kreeg, werden door Robert Mühren en Markus Henriksen niet benut. Omdat Roda aan de overkant verzuimde het duel voortijdig in het slot te gooien, bleef het wel tot het laatste fluitsignaal spannend.

De gelijkmaker viel evenwel niet meer, waardoor AZ na vier duels pas op twee puntjes staat en nog zonder zege is. Roda heeft daarentegen al negen punten verzameld en draait mee in de bovenste regionen. Voor AZ betekent de nederlaag ook een evenaring van een negatief clubrecord. De Alkmaarders bleven alleen in het seizoen 1969/70 zonder treffer na hun eerste drie thuisduels op het hoogste niveau.