AZ ruim langs Cambuur, veel tegengoals Sparta en Willem II

AZ heeft zaterdagavond met ruime cijfers gewonnen van SC Cambuur in aanloop naar het eerste competitieduel op 12 augustus met PSV. Sparta Rotterdam en Willem II beleefden een minder geslaagde generale repetitie voor hun Eredivisie-start tegen respectievelijk VVV-Venlo en Excelsior.

AZ – SC Cambuur 4-0
Nadat het tweede elftal van AZ eerder op de dag al met 3-0 van Team VVCS had gewonnen, versloeg de basisploeg van trainer John van den Brom zaterdag SC Cambuur. Wout Weghorst maakte in de achtste minuut zijn vijfde goal van de voorbereiding uit de rebound na een afstandsschot van Marko Vejinovic (foto), negen minuten later was het opnieuw raak door een punter van Joris van Overeem.

AZ was vervolgens nog gevaarlijk via Calvin Stengs en Guus Til, terwijl Cambuur iets terug probeerde te doen via Ricardo Kip en Martijn Barto. Marco Bizot greep echter enkele keren adequaat in, waarna de Alkmaarders in de slotfase nog uitliepen naar een 4-0 overwinning goals van Dabney dos Santos en Stengs. Met alleen het oefenduel met Udinese nog voor de boeg staat AZ op zeven zeges en één nederlaag.

Al Fayha – Sparta Rotterdam 4-3
Sparta zou oorspronkelijk oefenen tegen Al Sadd, maar door een trainerswissel bij de club uit Qatar ging dat duel niet door. En dus was Al Fayha uit Saoedi-Arabië de tegenstander in Oostenrijk, waar de Rotterdammers op trainingskamp zijn. Het leverde een doelpuntrijk slot van de voorbereiding op, waarin de ploeg van trainer Alex Pastoor de ongeslagen status kwijtraakte.

Sparta bleef eerder in de voorbereiding knap overeind tegen Club Brugge en HSV en leek ook tegen Al Fayha op weg naar een goed resultaat. Halverwege stond het met 2-1 voor door goals van Mathias Pogba en Loris Brogno. De Saoedi's toonden echter veerkracht en kwamen terug tot 3-2. Na de gelijkmaker van Ilias Alhaft gaf Sparta nog een vierde tegengoal weg.

Cercle Brugge – Willem II 5-2
Ook Willem II ging in de laatste wedstrijd van de voorbereiding onderuit. Nadat het eerder al verloor van RC Genk (4-0), was Cercle Brugge nu te sterk. Met de potentiële aanwinst Ismail Azzouzi (aanvaller van VfL Wolfsburg) in de basis keek de ploeg van trainer Erwin van de Looi al na drie minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Stephen Buyl opende na dertig seconden de score en kort daarna was het ook raak voor Barcelos Crysan.

Willem II dacht via Azzaoui na een kwartier iets terug te doen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Cercle scoorde voor rust wel nogmaals uit een vrije trap van Wesley Vanbelle. Na een uur deden de Tilburgers dan eindelijk iets terug via Jordy Croux (strafschop) en Karim Coulibaly (assist Azzaoui). Een comeback bleef uit. Gianni Bruno en Irvin Cardona maakten er zelfs nog 5-2 van.