AZ qua resultaten bijna net zo goed als in 1980

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de laatste wedstrijd van deze maand, die tussen AZ en NEC.

AZ qua resultaten bijna net zo goed als in 1980
Speelronde: 4
Aftrap: zondag 28 augustus, 16.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

• AZ begon matig aan het Eredivisie-seizoen met één punt uit twee wedstrijden, maar is na de zege op FC Utrecht weer 'onder de mensen'. NEC bezit al vijf punten en koestert nog steeds een ongeslagen status.

• In Eredivisie-verband stonden AZ en NEC 32 keer eerder tegenover elkaar in Alkmaar. De thuisploeg zegevierde vijftien keer, dertien keer rolde er een gelijkspel uit de bus en slechts vier keer triomfeerde NEC.

• Een van die NEC-zeges werd afgelopen seizoen genoteerd. In een duel dat in het teken stond van de mist werd het 2-4. Met twee goals was Anthony Limbombe de grote man bij de bezoekers.

• Sinds die dag, 1 november, heeft NEC geen uitwedstrijd meer gewonnen in de Eredivisie. De sombere balans luidt: nul zeges, vijf remises en zeven nederlagen.

De AZ - NEC (2-4) van afgelopen seizoen was een heuse mistwedstrijd.
De AZ - NEC (2-4) van afgelopen seizoen was een heuse mistwedstrijd.

• AZ zette sinds de jaarwisseling liefst veertien van de twintig Eredivisie-duels in winst om, een winstpercentage van 70. Als de Alkmaarders zo doorgaan hoeft de huidige ploeg aan het eind van de rit alleen die van 1980 voor zich te dulden (winstpercentage van 74). In 1981 werd AZ '67, zoals de club toen heette, kampioen.

• Afgelopen donderdag plaatste AZ zich nog voor de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders hadden aan een 0-0 gelijkspel tegen Vojvodina Novi Sad ruimschoots voldoende na de 0-3 zege in de eerste wedstrijd.

• NEC is voor het eerst sinds het seizoen 2000/01 zonder nederlaag gebleven in de eerste drie duels in een Eredivisie-seizoen.

• In verdedigend opzicht valt nog wel het nodige te verbeteren voor NEC-coach Peter Hyballa. De Nijmegenaren hielden in slechts één van de laatste zeventien competitieduels de nul.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.