AZ profiteert van misstap Feyenoord en gaat Europa in

Reacties

AZ heeft zich geplaatst voor de voorrondes van de Europa League. Op bezoek bij Excelsior maakte het optimaal gebruik van de misstap van Feyenoord: 1-4.

AZ profiteert van misstap Feyenoord en gaat Europa in

AZ streed op Woudestein voor de laatste kans om derde te worden en zo directe plaatsing voor de voorrondes van de Europa League af te dwingen. Door een bliksemstart werd het al veilige Excelsior snel op de knieën gedwongen. In de vijfde minuut deelde Aron Jóhannsson de eerste klap uit door met een geweldige omhaal te scoren. Een minuut later was de Amerikaanse spits de aangever en maakte Steven Berghuis het af.

De 23-jarige buitenspeler zette daarmee zijn uitverkiezing voor Oranje kracht bij. Vrijdag nam bondscoach Guus Hiddink hem op in de dertigkoppige voorselectie voor de interlands tegen de Verenigde Staten en Letland. Als Berghuis de schifting overleeft, dan lonkt een debuut in het Nederlands elftal. Tegen Excelsior was het alweer voor de elfde keer raak voor de rechtsbuiten, waarmee hij het doelpuntentotaal van clubtopscorer Nemanja Gudelj evenaarde.

De omhaal van Aron Jóhansson was voor AZ het sportieve hoogtepunt op een mooie middag.
De omhaal van Aron Jóhansson was voor AZ het sportieve hoogtepunt op een mooie middag.

Door de snelle voorsprong kon AZ al snel met een schuin oog de tussenstanden op de andere velden - waar Feyenoord punten moest verspelen om kans te maken op de derde plek - in de gaten gaan houden. Dat weerhield de Alkmaarders er niet van om voor meer spektakel te zorgen. In de 35ste minuut pikte ook Markus Henriksen een doelpunt mee, alvorens Jeffrey Gouweleeuw zijn eigen doelman passeerde en zo ook Excelsior aan een goal hielp: 1-3.

In de 56ste minuut kwam het voor AZ goede nieuws uit Zwolle door. PEC was zojuist op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Feyenoord, waardoor de derde plek op de ranglijst virtueel wat steviger in handen was. Voldoende reden voor een feestje in het uitvak, helemaal omdat Jóhannsson niet veel later de vierde Alkmaarse treffer maakte.

De sfeer werd alleen maar beter bij AZ toen in de 72ste minuut duidelijk werd dat Feyenoord bezig was aan een kansloze missie in Zwolle. De Rotterdammers pakten namelijk een rode kaart en PEC kwam op een 2-0 voorsprong. Dankzij de 4-1 zege bij Excelsior passeert AZ het verliezende Feyenoord, dat na het laatste fluitsignaal in Kralingen nog de 3-0 incasseerde, en gaat het via de derde plaats direct Europa in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.