AZ probleemloos langs zeer matig FK Jablonec

AZ heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League. De ploeg van Gertjan Verbeek speelde met 1-1 gelijk tegen een machteloos FK Jablonec en dat was ruim voldoende, na de 2-0 zege in Alkmaar, om te overleven. Het enige verwijt dat de ploeg zich mocht maken was dat het te weinig deed met het grote aantal kansen.

Daar zag het in de beginfase niet naar uit. AZ, waar aankoop Jozy Altidore op de tribune bleef, worstelde en had veel hachelijke momenten voor het eigen doel. Dat kwam mede doordat keeper Esteban een erg druistige en onrustige indruk maakte. Jablonec ontbeerde echter de klasse om dit af te straffen.

AZ kwam langzaam in zijn spel en maakte vlak voor rust de opluchtende openingstreffer. Brett Holman speelde in, Ruud Boymans liet slim lopen en Charlison Benschop schoot beheerst binnen. Het zorgde ervoor dat in de tweede helft de ploeg met veel rust en zorg speelde en veel kansen creëerde.

Boymans schoot vrij voor Jablonec-goalie Michal Spit naast toen deze een schot van Holman losliet, Maarten Martens zag een schuiver gekeerd worden door de keeper, Benschop schoot in kansrijke positie te gehaast over en weer Benschop zag een bal van de lijn gehaald worden. Het waren de grootste kansen van veel mogelijkheden die het team van Verbeek kreeg.

De Alkmaarders moesten de winst echter nog uit handen geven. Een fraai en kiezelhard afstandsschot van Lubos Loucka zorgde voor de gelijkmaker. Zonder verdere tegenslag haalde AZ eenvoudig de eindstreep en hoort vrijdag welke tegenstander het treft in de laatste horde richting de groepsfase van de Europa League. Foto: VI Images