AZ pakt overtuigend de Johan Cruijff Schaal

Ronald Koeman heeft met de Johan Cruijff Schaal zijn eerste prijs als AZ-trainer op zak. De Alkmaarse ploeg had SC Heerenveen na een half uur op de knieën.

AZ pakt overtuigend de Johan Cruijff Schaal

SC Heerenveen-trainer Trond Sollied voorspelde weinig spektakel in Amsterdam. De Noor zag de strijd tussen de kampioen en de bekerwinnaar vooral als opmaat voor de eerste competitiewedstrijd tegen Roda JC. Die instelling was terug te zien bij zijn formatie, die uiteindelijk een afstraffing kreeg in Amsterdam (1-5).

In tegenstelling tot SC Heerenveen maakte AZ een gedreven indruk. De Alkmaarders lieten mede door het weinig doortastend Fries verdedigen zien klaar te zijn voor de start van de competitie.

Na een half uur kon AZ al rustig achterover leunen. Brett Holman opende na vijftien minuten de productieve fase door een afgemeten voorzet van Maarten Martens achter Kenny Steppe te schuiven. De Heerenveen-doelman was tien minuten later kansloos op een schot van Mounir El Hamdaoui, die door een knap hakje van Jeremain Lens was vrijgespeeld. Binnen een half uur vergrootte Martens met een afstandschot de marge: 3-0. AZ was aanvallend op dreef, maar was aan de andere kant dank verschuldigd aan Sergio Romero. De Argentijnse keeper voorkwam met knappe reddingen dat Christian Grindheim en Viktor Elm namens SC Heerenveen de marge verkleinden.

Pas een half uur voor het einde redde Heerenveen de eer. Uit een voorzet van Daryl Janmaat kopte Michal Papadopulos op Romero, die in de rebound kansloos was op de inzet van Tsjechische aanvaller.

De treffer was niet meer dan een doekje voor het bloeden. Acht minuten na de Friese goal herstelde Lens de marge door uit een counter met een bekeken schot Steppe opnieuw kansloos te laten. De aanvaller deed in de slotfase nogmaals van zich spreken. Met een vliegende kopbal vertaalde hij het vertrouwen van Koeman terug.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen