AZ ontsnapt tegen tien Spartanen in extra tijd

Kenneth Perez voorkwam met een goal in blessuretijd dat AZ voor de tweede keer binnen een week forse schade opliep in de jacht op de tweede landstitel. De Alkmaarders hadden niet te klagen dat ze een 1-0 zege overhielden aan het bezoek aan Sparta Rotterdam.

Negentig minuten lang had Sparta stand gehouden op het Kasteel. In de eerste helft bleef de ploeg van coach Wiljan Vloet zelfs eenvoudig overeind. De achterover leunende Rotterdammers hadden in die eerste 45 minuten de bal dan wel niet zo vaak, maar ze ontregelden wel dusdanig het spel van de bezoekers, dat AZ weinig gevaarlijk werd en Sparta zelfs de meeste kansen kreeg.

Na rust lukte het AZ iets beter om de weg naar het doel te vinden, zeker toen in de 64ste minuut Dieter van Tornhout voor de tweede keer geel kreeg van scheidsrechter Dick Jol. Maar toch, echt druk had Sparta-goalie René Ponk het niet en hij hield zijn schone reeks (hij was voor het duel al 386 minuten zonder tegentreffer) in stand met zo af en toe een fraaie redding.

Toch had het Alkmaarse slotoffensief succes. Tim de Cler verzond in blessuretijd een diepe pass, Danny Koevermans fungeerde als bliksemafleider, waarna Perez zo vrij als een vogel vanaf tien meter binnenknalde, hoe zuur dat ook voor het knokkende Sparta was: 0-1.

Al ging het erg moeizaam, AZ-coach Louis van Gaal zei tot het einde in de zege te hebben geloofd. 'Ik vond dat-ie iedere minuut kon vallen, want we hebben alleen maar op de helft van de tegenstander gespeeld. Al valt het me tegen dat we heel weinig kansen hebben gecreëerd, maar dat ligt ook aan het slechte veld.'