AZ ontsnapt tegen PEC aan nieuwe dreun in cruciale week

AZ heeft een matige generale repetitie afgewerkt in aanloop naar de halve finale in het KNVB-bekertoernooi. Tegen PEC Zwolle kwamen de Alkmaarders in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

AZ-coach John van den Brom draaide er vrijdag niet om heen: de 7-1 nederlaag bij Olympique Lyon was ongenadig hard aangekomen in Alkmaar. 'Hoe gaan we nu weer verder met die jongens? Het is simpel om te zeggen dat je hetgeen dat gebeurd is achter je moet laten, maar je neemt het natuurlijk wel mee.'

Het overwicht in de eerste helft moet de Alkmaarders vertrouwen hebben gegeven. Er was één ploeg die aanspraak maakte op de voorsprong en dat was AZ. Kansen waren er voor onder anderen Wout Weghorst, die op Mickey van der Hart stuitte met een schot in de korte hoek. De PEC-doelman redde vlak voor rust ook op een vrije trap van Derrick Luckassen, waardoor AZ met een onbevredigende 0-0 stand de kleedkamer opzocht.

Het gemor op de Alkmaarse tribunes nam in het begin van de tweede helft alleen maar toe toen PEC zich steeds vaker liet zien voor het doel van Tim Krul. Eerst werden de bezoekers al via Queensy Menig gevaarlijk, daarna redde Luckassen ternauwernood bij een kans voor Nicolai Brock-Madsen. De spits was Krul al voorbij, maar kwam niet tot een schot. Het bleek uiteindelijk wel de inleiding voor de 0-1. Uit de daaropvolgende corner schoot Ryan Thomas namelijk zonder te aarzelen hard raak toen de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten viel (foto midden). De zoveelste klap voor AZ en Krul na de twee ruime nederlagen in de Europa League.

Wel toonde de subtopper veerkracht. Via de debuterende Jonas Svensson werd het ook gevaarlijk. De rechtsback drong goed door over de rechterflank, alleen miste het overzicht om eenmaal in het strafschopgebied wat goeds te doen met de bal. Van den Brom voelde de noodzaak in te grijpen en bracht in de loop van de tweede helft met Alireza Jahanbakhsh en Fred Friday twee frisse aanvallende krachten binnen de lijnen.

Grote problemen leverde dat het na de winterstop opgeleefde PEC lange tijd niet op. AZ zocht naar een opening en vond die in de 82ste minuut eigenlijk pas echt, met dank aan Levi Garcia. De linksbuiten ging Bram van Polen voorbij en gaf voor op de volledig vrijstaande Friday. De spits faalde niet van dichtbij en maakte de 1-1.

Het slotoffensief van de Alkmaarders, die komende week in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tegen SC Cambuur spelen, was vervolgens tevergeefs. PEC werd gevaarlijk toen Krul ver uit zijn doel kwam, maar sloeg ook niet meer toe. Het bleef bij 1-1, waardoor AZ op de ranglijst SC Heerenveen weer voorbij is en vijfde staat. PEC blijft dertiende.

AZ neemt het donderdag om 20.45 uur in eigen huis op tegen SC Cambuur.