AZ ondanks sterk begin ten onder tegen Benfica

Nederlandse clubs in Europees verband: goed voetballen, domineren, maar uiteindelijk wel verliezen. Het overkwam ook AZ in de kwartinale van de Europa League tegen Benfica. In Alkmaar werd het 0-1.

Vanuit het niets opende Benfica vlak na de rust de score in het AFAS Stadion. Oscar Cardozo stuitte in eerste instantie nog op AZ-keeper Esteban, maar op de fraai ingeschoten rebound van Eduardo Salvio had de doelman geen antwoord.

Inleiding van de treffer was slordig balverlies van spelverdeler Celso Ortíz en zwak verdedigend werk van aanvoerder Nick Viergever. Na de treffer hield de Portugese topclub de controle en leek de nummer zeven van de Eredivisie vooral de schade te willen beperken voor de return van volgende week donderdag in Lissabon.

En dat na een zeer sterke eerste helft van de Alkmaarders. AZ opende het duel fel en gretig. Binnen tien minuten was de ploeg van trainer Dick Advocaat al twee keer gevaarlijk. Na een combinatie met Aron Jóhannsson, die weer de voorkeur kreeg boven Denni Avdic, schoot Viktor Elm (rechts op de foto met André Gomes) rakelings naast.

Vlak daarvoor had Roy Beerens al het eerste schot gelost richting het doel van Artur. Ook zijn inzet ging echter naast. Maar na ruim een kwartier was de beste kans in de eerste helft voor Jóhannsson. De geboren IJslander werd fraai de diepte in gestuurd door Beerens, maar faalde oog-in-oog met doelman Artur.

Aron Jóhannsson stuit op Benfica-keeper Artur en laat dé kans op de 1-0 liggen.

De thuisploeg, waar Nemanja Gudelj tien minuten voor tijd naar de kant ging vanwege een enkelblessure, moest opvallend genoeg in het uittenue aantreden. Dit omdat zowel het zwarte uitshirt van Benfica als het tricot van AZ witte mouwen heeft. De Portugezen speelden daardoor in Alkmaar in hun rode thuisshirt. Na twintig minuten, waarin AZ de boventoon voerde, krabbelde Benfica wat op. Maar de Alkmaarders beperkten het gevaar tot een schot van Oscar Cardozo.

Door de 0-1 zet Benfica de reeks voort tegen Nederlandse clubs in Europees verband. De Portugese grootmacht is nu al tien duels op rij zonder nederlaag tegen een opponent uit de Eredivisie. PSV was de laatste die won van de ploeg uit Lissabon. Dat was in de finale om de Europa Cup I in 1988, al hadden de Eindhovenaren daarvoor wel een serie strafschoppen nodig (5-4) na 120 doelpuntloze minuten.

Volgende week donderdag valt de beslissing in het tweeluik tussen Benfica en AZ. In Lissabon moeten de Alkmaaders de achterstand ongedaan zien te maken voor een plaats bij de beste vier in de Europa League.