AZ naar bekerfinale door overwinning op B-ploeg van Ajax

AZ is op Hemelvaartsdag de tegenstander van PSV in de bekerfinale. De Alkmaarders wonnen in Amsterdam van Ajax, dat met een B-ploeg aantrad: 0-3.

AZ naar bekerfinale door overwinning op B-ploeg van Ajax

Ajax-coach Frank de Boer wijzigde zijn basiself in vergelijking met het laatste competitieduel, in Amsterdam werd het zondag 1-1 tegen ADO Den Haag, op liefst zeven posities.

Een van de vaste waarden, Niklas Moisander, was namens Ajax het gevaarlijkst in de eerste helft. Hij ontsnapte bij een vrije trap van Lasse Schöne aan de aandacht van Jozy Altidore en schoot de bal tegen de paal. Ook in de rebound bleef een treffer uit.

Na rust kreeg Ajax via Jody Lukoki en Schöne kansen om op voorsprong te komen, maar de flankspeler schoot naast en de Deen zag doelman Esteban redding brengen.

AZ sloeg bij een van de spaarzame aanvallen in het tweede bedrijf wél toe. Maher ontving de bal op het randje van buitenspel, had een sublieme voorzet in huis en zag Altidore raak koppen. Na een handsbal van Altidore kon Johann Berg Gudmundsson aan alle twijfel een einde maken. Hij prikte de 0-2 binnen, waarna Altidore het Amsterdamse leed met een fraaie goal (een lob) ook nog vergrootte: 0-3.

Ook de invalbeurten van Viktor Fischer, Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson boden de formatie van De Boer geen soelaas meer. Zodoende treft AZ op 9 mei PSV in de bekerfinale.

Ajax kan zich na de uitschakeling bij Steaua Boekarest in de Europa League nu volledig op de titelrace richten. Het gat met koploper bedraagt twee punten.

Voor AZ is het bekertoernooi de reddingsboei van het tot op heden teleurstellend verlopen seizoen. De bekerwinst, of een titel cq tweede plek van PSV, levert de ploeg van trainer Gertjan Verbeek ondanks de huidige dertiende positie in de competitie alsnog een ticket voor de Europa League op. Saillant in dat kader is het onderlinge duel tussen de bekerfinalisten in de 31ste speelronde van de Eredivisie.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen