AZ moet oppassen voor 'hangover' na Europese zege

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor FC Utrecht - AZ, een van de '14.30 uur-duels' van zondag.

AZ moet oppassen voor 'hangover' na Europese zege
Speelronde: 3
Aftrap: zondag 21 augustus, 14.30 uur
Scheidsrechter: Richard Liesveld

• FC Utrecht en AZ wachten nog op de eerste overwinning in dit Eredivisie-seizoen. De ploeg uit de Domstad verloor met 1-2 van PSV en speelde de week daarop met 2-2 gelijk tegen SC Heerenveen. AZ speelde ook 2-2 tegen SC Heerenveen en verloor een week later eveneens nipt van PSV, met 1-0.

• Tijdens de slotdag van het voorbije seizoen triomfeerde AZ met 1-3 bij FC Utrecht. Daarmee stelden de Alkmaarders de vierde plaats veilig, goed voor een ticket voor de voorronde van de Europa League.

• De zege van afgelopen seizoen betekende de achtste overwinning van AZ in De Galgenwaard in het kader van de Eredivisie. FC Utrecht triomfeerde twintig keer en acht keer werd het gelijk.

Sofyan Amrabat was gedurende de eerste twee duels goed voor een assist. De laatste FC Utrecht-speler die in drie wedstrijden op rij als aangever fungeerde, was Jens Toornstra in mei 2013.

• FC Utrecht huurt sinds deze week Richairo Zivkovic van Ajax, die ook al uitkwam voor Willem II en FC Groningen. De aanvaller kan de eerste tiener worden die voor vier verschillende Eredivisie-clubs in actie komt.

Drie maanden terug stelde AZ bij FC Utrecht de vierde plaats veilig.
Drie maanden terug stelde AZ bij FC Utrecht de vierde plaats veilig.

• Mogelijk vormt Zivkovic een goed duo met Sébastien Haller. De Fransman benutte sinds zijn komst naar de Eredivisie begin 2015 al elf strafschoppen, ruim het dubbele van het aantal van zijn naaste achtervolgers.

• AZ won drie dagen geleden nog met 0-3 bij Vojvodina Novi Sad in de play-offs van de Europa League. De Alkmaarders wonnen slechts twee van de laatste twaalf competitieduels die in het weekeinde na een Europese wedstrijd werden afgewerkt.

• In Europa hield de ploeg van coach John van den Brom dus de nul, in de Eredivisie wil dat al een tijdje niet meer lukken. Tijdens de laatste negen competitieduels incasseerde AZ minimaal één treffer.

• FC Utrecht ging in zijn laatste drie thuiswedstrijden onderuit, nog maar één minder dan het clubrecord, dat tot acht keer toe werd gevestigd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.