AZ mag niet klagen na remise bij Cambuur

Het zeer vermakelijke duel tussen SC Cambuur en AZ eindigde zondag zonder doelpunten. De beste kansen waren voor de Leeuwarders, maar de aanvallers van de thuisploeg schoten keer op keer niet met scherp.

Cambuur zou zich definitief veiligspelen bij een overwinning op AZ en zelfs een rol in de strijd om play-offs voor Europees voetbal was in dat geval nog mogelijk voor de Leeuwarders. De thuisploeg begon zoals altijd in eigen huis offensief en dat leidde al na vijf minuten tot een grote kans, maar Elvis Manu mikte naast na een lange bal van keeper Leonard Nienhuis en verlengen van Martijn Barto.

AZ liet Cambuur het spel maken, om bij balverlies van de gastheren snel te counteren. In de 26ste minuut leidde dat tot een mogelijkheid voor Viktor Elm, maar Nienhuis kwam snel uit en voorkwam daardoor een schietkans voor de Zweed. Elm vervulde ook tien minuten later een hoofdrol. Cambuur claimde na een duw van de middenvelder in de rug van Marcel Ritzmaier een strafschop, maar arbiter Ed Janssen wees niet naar de stip.

Ook in de tweede helft bleef Cambuur beter, maar Manu hielp een grote kans om zeep, kort nadat Denni Avdic, die bij AZ de voorkeur had gekregen boven Aron Jóhannsson, een mogelijkheid namens de bezoekers onbenut had gelaten. Twintig minuten voor tijd benadrukte trainer Dwight Lodeweges de aanvallende intenties van de Leeuwarders nog maar eens, door met Michiel Hemmen en Bartholomew Ogbeche twee extra spitsen tegelijkertijd in te brengen. Tot doelpunten leidde het niet. Hemmen kreeg de grootste mogelijkheid in de 88ste minuut, maar volleerde van dichtbij via de grond rakelings naast. AZ beklaagde zich over een afgekeurde goal van Avdic, die de bal kreeg van Nick Viergever na vermeend te hard doorgaan op doelman Nienhuis. In de nasleep van dat incident moest assistent Martin Haar naar de tribune omdat hij het veld betrad.

Daardoor bleef het 0-0 in de Friese hoofdstad. Een zeer vermakelijke 0-0, dat wel. Cambuur ziet door dat resultaat een einde komen aan een reeks van drie thuisoverwinningen, maar is al wel zeven duels op rij ongeslagen en staat met 35 punten elfde. AZ is zevende met 44 punten.