AZ maakt einde aan zegereeks Ajax in boeiend duel

Landskampioen Ajax is het Eredivisieseizoen begonnen met een gelijkspel tegen AZ (2-2). Jozy Altidore boog kort na rust in een tijdsbestek van drie minuten eigenhandig de achterstand om, waarna Ajax via Kolbeinn Sigthórsson nog op gelijke hoogte kwam.

Ajax kwam in de eigen Arena uiterst voortvarend uit de startblokken. Gregory van der Wiel, die terugkeerde als rechtsback waardoor Ricardo van Rhijn naar het centrum verhuisde, schoot na negen minuten raak. Zijn schot van afstand verdween op schitterende wijze in de verre kruising achter de verbouwereerde Esteban.

In het vervolg van het eerste bedrijf waren grote kansen spaarzaam. Hoe anders was dat in de tweede helft. Na 48 minuten zette de fysiek sterke Altidore kinderlijk eenvoudig de Ajacieden Alderweireld en Van der Wiel opzij om vervolgens de bal over doelman Kenneth Vermeer heen te wippen.

Twee minuten later vervolgde de Amerikaan zijn show. Na een goed één-tweetje met Adam Maher kon de spits de bal snoeihard in de bovenhoek schieten.

Na de voorsprong van AZ ging Ajax met debutant Tobias Sana (22), de Zweed viel in de rust in, op zoek naar de gelijkmaker. De aanvaller was bedrijvig en bood linksback Daley Blind een kans, maar zijn inzet eindigde op de vuisten van Esteban. Even later was Sana zelf dichtbij. Zijn schot eindigde op de lat en een derde poging (een lob) verdween over het doel.

In de slotfase ontsnapte Ajax toen Altidore maar nipt zijn hattrick misliep, maar kwam de ploeg van trainer Frank de Boer wel op gelijke hoogte. Met invaller Theo Janssen – hij wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een terugkeer naar Vitesse – koud in het veld was Jody Lukoki de aangever bij de 2-2 van Sigthórsson. Het fraaie voorbereidende werk van de buitenspeler werd op waarde geschat door de IJslander, die uit de draai de bal hard binnen schoot. Hoewel Ajax de Alkmaarders na de gelijkmaker nog wel terugdrong, vielen er geen treffers meer.

Met het gelijkspel in het eerste duel van Ajax komt al direct een einde aan een fraaie reeks. Het vorige seizoen werd besloten met veertien zeges op rij. De vijftiende overwinning bleef zondag dus uit, waardoor FC Twente, RKC Waalwijk, Feyenoord en NEC aan kop gaan. Alleen die vier ploegen wonnen hun eerste competitieduel. Foto: VI Images

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}