AZ legt Twente op pijnbank in knotsgekke slotfase

FC Twente is op bezoek bij AZ tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen: 2-1. De Alkmaarders bluften in de beginfase de landskampioen volledig af maar sloegen pas in de ultieme slotfase toe. In de tweede helft werd het spel stilgelegd door spreekkoren van het uitpubliek aan het adres van arbiter Ruud Bossen.

In de bizarre slotminuten kwam Twente langszij door een schitterende treffer van Luuk de Jong. Zijn dropkick sloeg als een granaat binnen. Bossen vertolkte overigens een hoofdrol. Hij legde het duel stil, gaf Nick Viergever een onterechte rode kaart en onthield Twente een penalty. Juist toen de 1-1 van De Jong het slotakkoord bleek te zijn, sloeg invaller Erik Falkenburg toe en stifte de thuisploeg naar een 2-1 zege.

In de beginfase stond de paal vroeg succes van de thuisploeg nog in de weg. Wat volgde was een kansenregen voor AZ. Namens de ploeg van trainer Gertjan Verbeek miste Johann Berg Gudmundsson voor een leeg doel en stuitte Kollbein Sigthórsson op Twente-goalie Nikolay Mihaylov. De kampioen stelde er alleen een schot van Emir Bajrami tegenover. Ook AZ-keeper Esteban redde bekwaam.

Na 26 minuten was het wel raak voor AZ. De verdiende treffer kwam op naam van Twente-middenvelder Theo Janssen (foto). Mihaylov had nog wel een antwoord op een pegel van Brett Holman, maar moest capituleren toen Janssen de bal met zijn rechterbeen volledig verkeerd raakte en zo de Bulgaarse doelman passeerde: 1-0. De openingstreffer betekende de vijfde keer in de laatste zes duels dat Twente op achterstand kwam.

Vlak voor rust kreeg Twente nog een tegenvaller te verwerken. De Braziliaanse verdediger Douglas vertolkte daarbij een negatieve hoofdrol. Een slaande beweging richting Pontus Wernbloom leverde hem een directe rode kaart op. Na het tonen van de kaart sloegen bij de Braziliaan de stoppen door. Een poging tot een kopstoot aan het adres van Bossen en een flinke duw tegen opnieuw Wernbloom vormden het slotstuk van de vlaag van verstandsverbijstering bij de verdediger.

In de tweede helft slaagde Twente er met tien man aanvankelijk niet in de achterstand weg te werken. Dit tot onvrede van het meegereisde publiek. Spreekkoren deden Bossen vervolgens besluiten het duel tijdelijk te staken. Overigens gebeurde dit op verzoek van de thuisclub.

Ook na de afkoelingsperiode – waarbij Twente-voorzitter Joop Munsterman de gemoederen probeerde te bedaren in het uitvak – mochten de bezoekers blij zijn dat de achterstand niet verder opliep. Toch kantelde het duel plotsklaps. Een rode kaart voor Nick Viergever was de aanleiding voor een spannende slotfase. De verdediger werd bestraft voor het neerhalen van Luuk de Jong en werd met de rode kaart zeer zwaar gestraft.

Met tien tegen tien leek Twente alsnog een punt af te dwingen door de treffer van De Jong. Maar de winnende goal van Falkenburg zorgde alsnog voor een AZ-feestje. Door de nederlaag loopt Twente averij op in de titelrace. Ajax en PSV speelden gelijk en liepen zo een puntje uit/in op de Tukkers. Foto: VI Images